10 alimente care nu lipsesc din meniul nutritionistilor

Daca vrei sa mananci ca un nutritionist, e bine de stiut ca sunt anumite alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din meniu. Initial o sa ti se para bizar sa consumi frecvent aceste alimente, insa cu timpul o sa te obisnuiesti atat de tare si o sa-ti placa atat de mult, incat nu o sa mai uiti sa le mai cumperi.

Care sunt cele 10 alimente pe care nutritionistii le consuma zilnic?

1. Ulei de masline

Uleiul de masline trebuie consumat zilnic in salate. De ce? Uleiul de masline actioneaza ca regulator al presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange si poate fi un protector chiar si in anumite tipuri de cancer. Acidul oleic prezent in uleiul de masline creste colesterolul bun (HDL), transportand colesterolul rau (LDL) spre ficat pentru a fi eliminat. Reduce astfel riscul de infarct sau al altor afectiuni arteriale, fiind si un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism.

2. Avocado
In loc sa va puneti la micul dejun unt pe paine, incercati avocado, este un fel de unt natural, foarte delicios daca il combinati cu niste rosii cherry. De asemenea, avocado merge bine in salate. Studiile realizate in mai multe universitati americane au aratat ca un regim alimentar care include alimente bogate in Omega-3 au un risc scazut de a dezvolta Alzheimer. Unul dintre alimentele care contin acizi grasi de acest tip este fructul de avocado, despre care se spune ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume.

3. Iaurt
Cand vrei sa iei o gustare intre mese, bea un pahar de iaurt, este sanatate curata pentru stomac si iti asigura o buna digestie. Iaurtul, pe langa faptul ca intareste masa osoasa si reduce aparitia cancerului la colon, este o sursa importanta de vitamine de tip B, zinc, potasiu, proteine, ajuta la intarirea imunitatii organismului si mentine nivelul de colesterol in limite normale. Stiati ca doar 100 de grame de iaurt probiotic (cu bacterii sanatoase) consumate zilnic scad colesterolul? De asemenea, iaurtul este bogat in proteine, care ajuta la refacerea elasticitatii pielii. Iaurtul grecesc este foarte benefic pentru piele deoarece contine mai multe fibre si proteine decat cel obisnuit.

4. Fructe de padure
E bine sa ai mereu in casa niste fructe de padure, daca nu proaspete, macar uscate, pe care sa le arunci in iaurt atunci cand ai pofta de ceva dulce. Cercetarile au aratat ca fructele de padure contin anumiti antioxidanti, despre care se stie ca protejeaza creierul de pierderi de memorie si de probleme degenerative cauzate de varsta. Afinele cel mai mare numar de antioxidanti dintre toate fructele, esentiali impotriva oxidarii celulelor si formarea radicalilor liberi, ajuta la inhibarea bacteriilor de tip E.coli, foarte periculoase pentru stomac si intestine atunci cand se activeaza in organism, iar antocianozidele din afine (cele care dau culoarea albastru inchis) impiedica procesul de deteriorare a vederii.

5. Broccoli
Broccoli este leguma cea mai bogata in fier si merge de minune langa o friptura. Tineti mereu o caserola cu broccoli la frigider si consumati-o in salate sau pe post de garnitura langa un fel principal. Broccoli contine vitamine de tip B, benefice pentru celulele nervoase, dar si vitamine de tip E, fier si acizi grasi Omega 3. O portie de broccoli asigura 15% din necesarul zilnic de acizi grasi esentiali. De asemenea, broccoli contine o adevarata colectie de vitamine si minerale, la care se adauga fitonutrienti cu proprietati exceptionale, care contribuie la buna functionare a memoriei.

6. Oua
Daca iti faci doua oua ochiuri dimineata, o sa iti asiguri energia pentru prima parte a zilei. Ouale contin calorii negative, care se digera imediat, si este considerat un aliment complet datorita proprietatilor lui benefice. Contin proteine, grasimi sanatoase, carbohidrati, vitamine si minerale. Grasimile din ou nu duc la cresterea colesterolului si nici nu fac rau "la ficat", asa cum se crede de obicei. Chiar din contra. Oul are aminoacizi esentiali care sustin activitatea ficatului. Medicii recomanda sa consumati un ou pe zi, dimineata.



7. Nuci
Nucile merg in salate, dar si consumate simple pe post de gustare intre mese. Nucile sunt bogate in vitamina E care protejeaza neuronii si impiedica deteriorarea capacitatii cognitive. Vitamina E constituie un antioxidant important care scade riscul pierderilor de memorie cauzate de inaintarea in varsta. Nucile contin grasimi sanatoase care nu cresc colesterolul, ci il mentin in limite normale. Ele mai sunt o sursa buna de proteine si calciu, fiind recomandate in regimul vegetarienilor;

8. Migdale
Ai grija sa ai mereu prin casa o punga de migdale pentru momentele in care simti nevoia sa rontai ceva, Migdalele sunt bogate in acizi grasi care ajuta celulele din piele sa se regenereze. De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Migdalele ajuta pielea sa retina apa si sa se mentina hidratata. Plus de asta, uleiurile din migdale sunt foarte bune pentru sanatatea inimii.

9. Mere
Daca te grabesti dimineata si nu ai timp de mic dejun, mananca un mar. Merele scad colesterolul, detoxifiaza organismul, curata dintii si te tin departe de raceli. Ele contin flavonoizi care scad riscul de boli cardiovasculare. Fibrele din mere usureaza digestia, previn constipatia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Merele mai contin licopen, o substanta care reduce riscul de a dezvolta boli de inima.

10. Ciocolata neagra
Iti este pofta de ceva dulce? Nu trebuie sa dai iama in cofetarii, ci doar la frigider. Ciocolata neagra ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea creierului activ, reduce tensiunea arteriala si este bogata in antioxidanti, in special in flavonoizi. O ciocolata neagra contine cam 53 de miligrame de flavonoizi, iar una cu lapte mai putin de 14 miligrame. De asemenea, ea contine contine 327 mg de magneziu la 100 de grame, asigurandu-ne necesarul zilnic de magneziu.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Alte alimente pe care ar trebui sa le consumi regulat sunt: lintea, fasolea, nautul, usturoiul, painea neagra, orezul brun, ghimbirul, mierea, salata verde, somonul si citricele.

Tags:
nutritionisti
alimente sanatoase
meniu nutritionisti
sfaturi nutritionisti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare