10 alimente pe care sa le eviti seara

Sa mananci inainte de culcare e calea sigura catre un somn nelinistit, acumulare de kilograme in plus, o sanatate precara si o stare mentala deloc relaxata. Cat de vesel poti fi dimineata dupa ce ai dormit cu burta plina si te-ai tot foit de pe o parte pe alta? 

Mesele tarzii nu aduc niciun dezavantaj sanatatii, de aceea medicii recomanda inainte de culcare gustari cat mai usoare care sa nu suprasolicite stomacul.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Iata mai jos 10 alimente pe care sa le eviti inainte de culcare:

1. Carne rosie

Carnea rosie se digera greu si e plina de grasimi saturate, deloc benefice sanatatii. Daca o mananci seara, atunci ea se digera si mai greu, deoarece ramane pe timpul noptii in stomac si intestine. Mai multe studii au aratat ca un consum constant de carne rosie poate duce la aparitia cancerului de colon si a bolilor de inima, reducand in acest fel speranta de viata. Potrivit medicilor, carnea rosie trebuie consumata doar ocazional si in cantitati mici.

2. Mezeluri

Ca si carnea rosie, mezelurile raman mult timp in intestine, se digera greu si sunt pline de coloranti, adaosuri si tot felul de potentiatori de gust, care nu fac decat sa ingreuneze digestia si sa aduca toxine in organism. 

3. Paste

Pastele intra in categoria aceea de alimente care ingrasa, de aceea ele trebuie evitate seara. Daca mai au si sosuri pe ele, atunci somnul tau e sigur compromis. Daca, totusi, ai pofta de paste seara, incearca sa consumi paste integrale, cu un sos usor, fara carne, si intr-o cantitate mica.

4. Carne tocata

Sarmalele, chiftelele, hamburgerii, carnatii si micii sunt alimente care ingreuneaza digestia, de aceea ar trebui consumate cu moderatie si in niciun caz inainte de culcare. Persoanele care sufera de afectiuni biliare si hepatice sau au probleme cu tranzitul intestinal, n-ar trebui sa consume deloc carne tocata. 

5. Cartofi prajiti

Ca si pastele, cartofii prajiti sunt adevarate bombe calorice, de aceea nu trebuie sa fie inclusi la cina. Pe langa faptul ca ingrasa, ei contin grasimi nesanatoase care predispun la aparitia bolilor cardiovasculare si diabet de tip 2. Cartofii prajiti nu aduc nutrienti organismului, doar asa-zisele "calorii goale", care nu fac decat sa predispuna la ingrasare.

6. Inghetata

De multe ori seara, cand te bagi in pat si te uiti la un film, parca iti vine pofta si de o inghetata, cat mai mare si cu cat mai multe arome. Din pacate, nu e o idee chiar asa buna si pentru corpul nostru care trebuie sa lucreze mult timp sa proceseze zaharul si grasimea din ea. Pentru ca nu are cand sa arda toate caloriile pe care i le dam, corpul le transforma in grasimi. Asadar, daca te bate gandul sa slabesti, nu consuma inghetata seara inainte de culcare.

 

7. Pizza

Nu mai e un secret pentru nimeni ca pizza ingrasa. Daca alegem sa o mancam seara, ar trebui sa ne asumam si faptul ca ne vom ingrasa. Pizza, ca mai toate produsele cu paste fainoase, ingrasa mai ales in zona taliei

8. Ciocolata

In general, ciocolata e un aliment sanatos, daca are un continut mare de cacao si unul mai mic de zahar. Insa, acest lucru nu se aplica si seara inainte de culcare, deoarece este o sursa de cofeina si ne afecteaza calitatea somnului. 

9. Prajituri

Prajiturile cresc glicemia, lucru care iti afecteaza calitatea somnului. Acesta nu este singurul motiv pentru care sa nu mananci prajituri seara, ele sunt pline de grasimi si zahar care se vor transforma rapid in grasimi pe timpul noptii. Daca ti-e pofta de ceva dulce seara, consuma o bucata mica dintr-o prajitura sau un fruct. 

10. Alimente picante

In general, alimentele picante sunt considerate sanatoase. Seara, insa, acestea pot predispune la insomnii si la o stare de agitatie. De asemenea, stomacul va fi iritat si va trebui sa lucreze toata noaptea la condimentele pe care i le-ati oferit. 

Daca ti se face foame tarziu seara, mananca un fruct, un iaurt sau o salata usoara.

Citeste si Top 16 alimente care ingrasa.

 

Tags:
alimente seara
alimente care ingrasa
alimente nesanatoase
inainte de culcare
mezeluri
insomnie
somn agitat
constipatie
stomac iritat
probleme digestie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare