10 sfaturi despre cum sa tai ceapa fara sa plangi

Pe dietetik.ro iti sugeram tot felul de retete sanatoase si cu putine calorii, asa ca trebuie sa te invatam si cum sa fii foarte eficienta atunci cand gatesti. Pentru ca ceapa este un ingredient aproape nelipsit din bucatarie, iti vindem cateva trucuri despre cum poti sa o tai fara sa versi lacrimi de crocodil.

Stim ca nu se intampla nimic daca plangi putin cu ceapa in mana, dar pierzi timp cat te speli pe fata si pana respiri putin aer curat, ceea ce pot insemna minute pretioase pentru o persoana foarte ocupata. Sa renunti la ceapa nu prea-ti vine, caci da un gust mai bun oricarui fel de mancare. 

Este important sa intelegi de ce plangi atunci cand tai ceapa. Explicatia este ca prin taiere se elibereaza alinaza, o enzima caracteristica, impreuna cu un compus al sulfului. Acesta din urma se transforma intr-un compus volatil, care ajunge la ochi in maxim 30 de secunde si care este foarte iritant pentru ochi. 
 
Acestea fiind zise, nu-ti ramane decat sa alegi una dintre solutiile pe care ti le propunem si care trebuie sa aiba rolul de a incetini formarea gazelor (a compusului volatil), de a tine departe gazele de ochi sau de a crea un scut intre gaze si ochi. 
 
1. Tine ceapa la frigider pentru 20 de minute inainte sa o tai pentru ca temperaturile scazute impiedica formarea compusului volatil. 
 
2. Incalzeste intai la cuptor ceapa pentru ca temperatura ridicata va denatura sau va modifica enzimele. 
 
3. Taie ceapa cu un cutit foarte ascutit deoarece celulele vor fi taiate, in loc sa fie zdrobite, astfel incat sunt eliberate mai putine enzime, deci se va forma mai putin gaz. 
 
4. Taie ceapa sub un jet de apa pentru ca substantele sulfurice vor fi spalate. 
 
5. Taie ceapa langa un ventilator pentru ca acesta va duce gazul departe de tine. Aceeasi explicatie o are si taiatul cepei afara, atunci cand e vant. 
 
 
6. Taie ceapa langa o lumanare, pentru ca aceasta va arde gazele eliminate de leguma. 
 
7. Incearca sa nu-i tai din start capatul cu radacini, deoarece acolo se gasesc multi compusi care sunt iritanti pentru ochi. 
 
8. Poarta ochelari atunci cand tai ceapa. Nu e o gluma proasta, ci o modalitate prin care iti tii ochii departe de gaze. Cei mai eficienti sunt cei de inot. 
 
9. Respira pe gura pentru a evita ca vaporii din ceapa sa se strecoare pe nas si sa irite membranele. Daca ti-e dificil, foloseste o felie de paine, un betisor sau o guma de mestecat pe care sa le tii in gura atat timp cat tai ceapa. 
 
10. Ia o gura de aer si pastreaz-o cat timp tai ceapa. Vei avea un motiv in plus sa termini de taiat cat mai repede. 
Tags:
ceapa
tai
gatit
lacrimi
plans
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare