10 sfaturi pentru a scadea colesterolul “rau”

Relaxeaza-te! Colesterolul este un component esential al membranei celulare. Cand esti stresat/a, organismul produce mai mult colesterol pentru a proteja aceste membrane de o posibila agresiune externa. Deci profita de un seslong, un ceai verde si o carte buna!

Ai grija cu suplimentele nutritionale! Daca decizi sa-ti completezi alimentatia, trebuie sa ai in vedere ca seleniul poate radica valoarea colesterolului rau.

Controleaza grasimile pe care le consumi! Aproape tot colesterolul care circula prin organism provine din metabolizarea grasimilor saturate prezente in alimente precum carnea grasa, untul, frisca, branza.

Consuma ulei de soia!
Contine fitosteroli, o substanta asemanatoare din punct de vedere chimic colesterolului, care reuseste sa insele corpul. Acizii din intestin, care absorb colesterolul din alimente, absorb in locul lor fitosterolii si astfel se evita trecerea a cel putin 20% din colesterol in sange. Este ideal pentru cei care nu tolereaza uleiul de masline. Trebuie folosit crud.

Mananca fibre integrale!
Aceste substante pe care stomacul nu le digera sunt eliminate impreuna cu acizii biliari (care de obicei au rolul de a face posibila asimilarea colesterolului). Se reduce astfel absorbtia grasimilor.

Scade cantitatea de zahar!
Consumul excesiv de zahar poate conduce la o asimilare deficitara a grasimilor si la depozitarea lor in peretii arteriali, zaharul din alimentele procesate crescand si el factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.

Controleaza consumul de alcool!
Ficatul este responsabil de a elimina excesul de alcool si grasimi. Cand se beau cantitati importante de alcool, ficatul este “ocupat” cu metabolizarea acestuia, concentratia de grasimi crescand.

Consuma seminte de in si anghinare. In studii pe mai multi membrii ai aceleasi familii cu colesterol inalt, cei carora li s-au administrat seminte de in neprajite au revenit la valorile normale in scurt timp. In ceea ce priveste anghinarea, contine cinarina, care sporeste buna functionare a veziculei biliare, accelerandu-se astfel eliminarea colesterolului.

Lasa-te de fumat! Fumatul, prin actiunea radicalilor liberi, determina scaderea in sange a colesterolului bun.

Daca te-ai hotarat sa-ti imbunatatesti sanatatea si sa pierzi cateva kg in acesta vara, nu uita si de importanta celor 40 de minute zilnice de sport, exercitiile aerobice fiind cea mai efectiva modalitate de a creste colesterolul bun! Inoata, mergi pe jos, sau cu bicicleta in fiecare zi, si...asteptam rezultatul!

Tags:
renunt la fumat
nutritie sanatoasa
dieta eficienta
cum scad colesterolul rau
fibre integrale
alimente bogate in fier
colesterol bun
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare