10 sfaturi pentru o glicemie normala

Oricat de mult ne-ar placea dulciurile, ar trebui sa ne abtinem de a le manca in exces si sa incercam sa consumam mai degraba fructe si alimente cu un nivel de zahar scazut. Despre consumul exagerat de zahar se stie ca imbatraneste pielea inainte de vreme si predispune la obezitate, boli de inima si alte complicatii pe care nu vrem sa le testam pe pielea noastra. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne gandim la zahar ca la cel mai mare dusman al nostru, mai ales ca el este responsabil cu buna functionare a creierului.

Iata mai jos cateva sfaturi ca sa va mentineti nivelul de glicemie din sange intr-o stare optima:

1. Nu sariti peste mic dejun, este cea mai importanta masa a zilei si va asigura energia pentru prima parte a zilei, cand se presupune ca sunteti foarte productivi. Studiile au aratat ca momentele in care muncim cel mai bine si creierul nostru se afla la capacitate maxima este in intervalul 8.00 - 15.00, dupa care energia scade treptat pana la sfarsitul zilei.

2. Ca sa evitati scaderea glicemiei si sa aveti senzatia aceea ca vi se intuneca privirea, aveti grija sa luati mese mici si dese, la intervale de 3-4 ore.

3. Cand vi se face pofta de ceva dulce, mancati o lingurita de miere si nu va duceti in cea mai apropiata cofetarie sa va luati prajituri, strudele sau cine stie ce alte produse de patiserie.

4. Consumati ciocolata neagra, cu continut mare de cacao si cu continut mic de zahar. Atunci cand cititi etichetele produselor, trebuie sa aveti in vedere ca zaharul sa nu fie trecut primul in lista de ingrediente.



5. Desi este mai scumpa, painea integrala este mai sanatoasa. De asemenea, acelasi lucru se poate spune despre orezul brun si pastele integrale. Evitati cat puteti produsele cu faina alba rafinata, nu sunt bune pentru sanatate, desi sunt gustoase si ieftine.

6. Evitati sucurile imbuteliate si consumati in locul lor sucuri naturale. Nu e prea complicat sa vi le preparati. Este si mult mai ieftin.

7. Indulciti-va cafeaua sau ceaiul cu zahar brun, zahar de cocos, melasa sau miere, sunt niste alternative sanatoase la zaharul alb. Zaharul brun are un continut ridicat de melasa si are mai multe calitati nutritive ca zaharul alb. Bineinteles, nici zaharul brun nu trebuie consumat in exces, nu este nici el foarte bun pentru sanatate, pana la urma tot zahar e.

8. Aveti grija sa nu consumati mai mult de 4-5 lingurite de zahar pe zi. Zaharul nu trebuie eliminat total din organism, deoarece este cel mai bun prieten al creierului, fara el o sa avem ganduri mai putine si mai rarefiate. Zaharul ne ajuta sa ne concentram, sa invatam si sa avem o memorie buna, glucoza fiind transformata de creier in energie.

9. Educati-va gustul si obisnuiti-va sa beti cafeaua, limonadele si ceaiul mai putin dulci. Dupa doua saptamani de consumat mai putin zahar, o sa vedeti ca nu mai suportati alimentele prea dulci, ceea ce inseamna ca gusturile au fost resetate.

10. Cand cumparati cereale, cititi eticheta si nu luati cereale care au adaos de zahar, luati cereale integrale simple, acelea ambalate in pungile cele mai neatragatoare.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Un tabel cu valorile normale ale glicemiei gasiti aici.

Tags:
glicemie
zahar
glicemie crescuta
glicemie normala
dulciuri
zahar in sange
zahar creier
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare