12 moduri simple prin care eviti balonarea

Afectiuni 18.04.2014 Livia Caled

Balonarea nu este o afectiune grava, insa disconfortul pe care ni-l aduce este suficient de mare cat sa ne taie cheful pentru tot felul de activitati. Mersul la sala, la intalniri sau in club cu prietenii devine un chin cand apare senzatia de balonare. Una dintre cele mai comune cauze care duc la balonare abdominala sunt sensibilitatea la gluten si lactoza. Daca te stii cu asemenea intolerante, solutia este sa inlocuiesti graul cu cereale integrale si laptele de origine animala cu cel de soia. Alege lactatele fermentate, branza de vaci si iaurtul, care contin mai putina lactoza decat laptele.

Ce e de facut pentru a evita balonarea?

1. Nu sari peste micul dejun

Daca sari peste micul dejun, nu faci decat sa mananci mai mult la pranz, favorizand aparitia balonarii. Incearca sa consumi in fiecare dimineata alimente cat mai simple (iaurturi, cereale, lapte de soia, masline, oua, branza) pentru a te feri de excesele culinare de mai tarziu.

2. Bea mai multa apa

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Deshidratarea este un factor important in aparitia balonarii si constipatiei. Cu cat ai grija sa consumi macar un litru de apa pe zi, cu atat o sa te simti mai bine si digestia ta o sa functioneze perfect.

3. Mananca la ore fixe

Mancatul la ore fixe iti regleaza digestia si nu iti ofera surprize neplacute. Incearca sa mergi intr-o vacanta unde ai toate mesele asigurate si o sa observi mai bine beneficiile mancatului la ore fixe.

4. Ai grija sa mananci in fiecare zi legume

Fibrele sunt responsabile pentru buna functionare a digestiei. Cu cat incluzi mai multe fibre in alimentatia ta, cu atat o sa fii ferit(a) de balonare si constipatie. Alimentele cu cele mai multe fibre sunt legumele, verdeturile si fructele.

5. Mesteca bine mancarea

Cand inghitim mancarea fara a o mesteca suficient, stomacul munceste mult mai mult, fapt ce poate duce la aparitia fenomenului de balonare abdominala. Nu uita ca ii ia 20 de minute creierului tau sa te anunte ca te-ai saturat, asadar cu cat mananci mai incet, cu atat este mai sanatos.

6. Mananca moderat

Incearca sa mananci cat mai putin si sa te opresti cand te-ai saturat. Moderatia nu numai ca te scapa de balonare, insa te ajuta sa iti mentii greutatea si sa te feresti de tot felul de boli.



7. Combina corect alimentele

Degeaba mananci sanatos, daca nu stii sa combini alimentele cum trebuie. Pentru a evita balonarea e bine sa mananci fructe cu o jumatate de ora inainte de masa si cu 4 ore dupa masa. De asemenea, nu combina carbohidratii cu proteinele si nici cu grasimile, nu amesteca fructele cu legumele si nici zaharurile cu proteinele. 

8. Fa miscare

Fa-ti timp in fiecare zi si iesi la o plimbare. Acest lucru nu numai ca o sa te relaxeze, dar o sa te si fereasca de neplacuta senzatie de balonare.

9. Consuma regulat ceai verde

Ceaiul verde iti accelereaza metabolismul, are efect antiinflamator si ajuta la reducerea gazelor din stomac si intestine. Ca sa aiba efect, ceaiul verde trebuie consumat cald.

10. Evita sucurile carbogazoase

Acestea nu fac decat sa baloneze. Plus de asta, ele contin indulcitori artificiali care produc iritatii la nivelul mucoasei stomacului.

11. Atentie la mancarurile procesate

Incearca sa mananci cat mai natural. Mancarurile procesate pot ascunde cantitati uriase de sodiu, o cauza majora a balonarii si a retentiei de apa.

12. Ai grija sa fierbi bine fasolea, lintea si nautul

Desi poate parea ciudat chiar si alimentele sanatoase baloneaza. Alimentele care baloneaza cel mai mult sunt fasolea, lintea si nautul. Pentru a nu te balona de la ele, ai grija sa le fierbi bine.

Citeste si 8 solutii simple sa scapi de constipatie.

 

 

Tags:
balonare
cum scapi de balonare
balonare cauze
balonare remedii
balonare sfaturi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare