12 obiceiuri care te ajuta sa iti mentii greutatea dupa dieta

Secrete 01.11.2013 Livia Caled

Da, este greu sa tii cura de slabire, dar si mai greu este sa-ti pastrezi greutatea dupa dieta. De obicei, dupa ce tinem o cura de slabire, revenim la vechile obiceiuri culinare, lucru care ne readuce rapid la loc kilogramele pierdute cu atata efort.

Ce obiceiuri trebuie sa iti insusesti ca sa iti mentii greutatea dupa dieta?

1. Nu sari peste micul dejun
Pe langa faptul ca micul dejun ne ajuta sa ne mentinem inima sanatoasa si sa stam departe de diabet, acesta ne asigura energia pentru prima parte a zilei, cand se presupune ca suntem foarte productivi. Studiile au aratat ca plecatul cu stomacul gol de acasa dimineata este una din cauzele obezitatii, a depunerilor de grasime in jurul taliei, a unui nivel crescut de colesterol - toate acestea fiind factori de risc care genereaza sau accentueaza bolile de inima. Aici gasesti 10 mic dejunuri sanatoase si rapid de preparat.

2. Bea apa cu lamaie
Apa cu lamaie curata organismul de toxine, curata ficatul, intareste imunitatea, echilibreaza pH-ul, mentine pielea frumoasa si ajuta digestia. De asemenea, previne imbatranirea prematura, amelioreaza indigestiile, starile de greata si senzatia de balonare, intareste imunitatea si te scapa de kilogramele in plus prin faptul ca stimuleaza metabolismul. Un pahar de apa dimineata cu lamaie si o dieta saraca in grasimi te va ajuta sa iti mentii o greutate corporala normala.

3. Renunta la zahar
Incearca sa sa iti cumperi in loc de dulciuri, fructe sau ciocolata neagra. Faptul ca mananci ciocolata o sa iti deturneze atentia de la alte dulciuri, care de obicei contin mult zahar, margarina si alte ingrediente nesanatoase. Flavonoizii din ciocolata scad colesterolul si previn formarea cheagurilor de sange. Ciocolata neagra mai imbunatateste puterea de concentrare, reduce riscul de atac cerebral si are efect antirid.

4. Fa miscare
Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa mergi cu fanatism la sala, ci ca trebuie sa ai o viata activa. Nu sta prea multe ore pe scaun, nu lua niciodata liftul, parcheaza mai departe de locul in care vrei sa ajungi, fa pllimbari lungi pe jos, mergi cu bicicleta, fa curatenie, danseaza, iesi in pauza de masa si mergi in drumetii.

5. Consuma grasimi sanatoase
Este bine de stiut ca nu toate grasimile sunt rele, iar pentru o buna functionare a organismului este nevoie de grasimi. Daca ai carente alimentare, corpul tau o sa fie fara energie si nu o sa poti sa faci sport. Unde gasesti grasimi bune? In peste, fructe de mare, somon, migdale, ulei de masline, nuci, oua, lactate.

6. Mananca fructe mai putin bogate in zahar
Fructele sunt intr-adevar sanatoase si au putine calorii, insa ele contin zahar si consumate in exces ajung sa ingrase. Zaharul este zahar indiferent daca este luat din fructe sau din prajituri. Fructele care contin mai putin zahar sunt lamaile, papaya, kiwi, avocado, grapefruitul, capsunile, afinele, prunele, visinele, nectarinele, piersicile, pepenele galben, dar si merele.

7. Nu iti cauta refugiul in mancare de fiecare data cand treci printr-o situatie stresanta
Stresul provoaca eliminarea hormonului numit cortizol, care, in timp, ajunge sa ne fure energia, sa ne slabeasca masa musculara si sa impiedice procesul de pierdere a kilogramelor. Cortizolul se mai numeste si hormonul stresului si este produs de glanda suprarenala. Cand glanda suprarenala produce prea mult acest hormon tindem sa retinem grasime in zona abdominala. Cortizolul este asociat cu cresterea apetitului culinar, dorinta de dulce si cresterea in greutate.

8. Incearca sa nu iti pui si a doua portie
Studiile au aratat ca aceeasi cantitate de mancare pusa intr-o farfurie mare si una mica are un efect diferit asupra noastra. Mancarea din farfuria mare o sa para mai putina, in timp ce aceea din farfuria mica o sa para mai multa. Asadar, pune-ti o farfurie mica plina cu mancare si nu te gandi sa iti mai pui inca una. Corpul tau chiar nu are nevoie de a doua portie.



9. Bea apa chiar daca nu iti este sete
Cand nu te hidratezi, digestia are de suferit. Cu cat corpul este mai hidratat, cu atat o sa se simta mai bine. Digestia va decurge normal, pielea va fi stralucitoare, iar ridurile vor intarzia sa apara. Cantitatea necesara fiecarui om depinde de cat de activa este respectiva persoana. Medicii recomanda consumul a 1,5 litri de apa pe zi.

10. Mananca produse integrale si gateste cat mai simplu
In loc sa faci placinte si cine stie ce prajituri complicate, incearca sa gatesti mancaruri cat mai simple. Alege sa consumi numai produse integrale, multe legume si fructe, carne slaba, peste, branzeturi, iaurturi, orez brun, avocado, seminte de tot felul, ulei de masline, miere, multe salate, supe, ciorbe, masline, fructe de mare. Evita sa cumperi alimente procesate, mezeluri, conserve si tot felul de dulciuri, acestea nu fac decat sa-ti aduca toxine in organism si multe kilograme in plus.

11. Cand ti se face foame intre mese, apeleaza la gustarile sanatoase
In loc sa dai iama in biscuitii colegei de birou, mai bine iti tii pregatita o punga de migdale, nuci sau seminte pentru asemenea situatii. De asemenea, iti poti face o salata, poti manca un iaurt, o supa crema, un mar, o banana sau alte fructe. Bananele reprezinta snackul cel mai natural pe care natura ni-l poate oferi. Consumul de banane scade nivelul de colesterol sau previne cresterea acestuia, asa ca este indicat sa consumi acest fruct intre mesele principale ale zilei.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

12. Bea numai sucuri naturale
Sucurile nenaturale contin mult zahar si chimicale care nu fac decat sa iti aduca kilograme in plus. In loc sa iti cumperi o sticla de suc de la magazin, prepara-ti tu acasa un suc de portocale sau o limonada cu miere, in acest fel o sa te asiguri ca bei ceva cu adevarat sanatos.

 

Tags:
greutate dupa dieta
cum iti mentii greutatea dupa dieta
mancare sanatoasa
apa cu lamaie
miscare
mic dejun
grasimi sanatoase
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare