3 afectiuni care apar dupa 40 de ani

Afectiuni 16.01.2013 Jeanette

Cu siguranta, varsta de 40 de ani reprezinta un prag critic pentru fiecare dintre noi din cauza schimbarilor din organism si a afectiunilor la care suntem mult mai predispusi ca inainte. Desi in unele cazuri exista masuri de prevenire, sunt situatii in care doar tratarea este singura solutie.

Iata cele 3 afectiuni care pot aparea dupa varsta de 40 de ani

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1. Obezitatea

Daca in tinerete nu aveai o dieta echilibrata si nu-ti faceai griji pentru kilogramele in plus, acum este timpul sa fii mai atent. In jurul acestei varste, acumularea de kilograme apare din cauza scaderii ratei metabolismului cu 15-20%, masa musculara se reduce, iar acest lucru duce la cresterea cantitatii de grasime corporala. Asadar, ne ingrasam.

Pentru ca sportul este o solutie pentru multe probleme, incearca sa-ti faci timp cat mai des pentru exercitiile fizice. Adauga o dieta echilibrata si vei remarca imbunatatirile.

Alimentele bogate in fibre (cerealele integrale, legumele si fructele) ar trebuisa faca parte din meniul nostru zilnic. Acestea asigura un tranzit intestinal adecvat, imbunatatesc profilul lipidic si contin un numar scazut de calorii pe portie 

2. Diabetul de tip II

Obezitatea este de vina pentru aparitia diabetului pentru ca aceasta boala apare la 80% dintre persoanele supraponderale. Pancreasul produce insulina, dar din cauza depunerii tesutului adipos in jurulorganelor interne, organismul nu o poate folosi eficient. Pe langa supraalimentatie (exces de calorii, grasimi, glucide), si stresul se face raspunzator de aparitia acestei boli.

Din cauza instalarii lente a simptomelor, este recomandata testarea periodica a glicemieipe baza careia se poate depista, din timp, afec?iunea. Dieta pe care o adopti trebuie sa contina alimente sarace in glucide precum unele legumele si zarzavaturi (rosii, castraveti, ciuperci, salata verde, masline).

3. Presbiopia

 Tot in jurul acestei varste, se instaleaza si presbiopia. Spre deosebire de obezitate si diabet, presbiopia este un proces natural care nu poate fi prevenit sau vindecat, dar poate fi tratat. Din cauza degradarii elasticitatii cristalinului, ochiul nu mai este capabil sa focalizeze obiectele din apropiere. Simptomele acestei afectiuni sunt vederea in ceata, durerile de cap, starea de somnolenta si oboseala rapida in activitatile de aproape. Pentru ca textul pe care il citesti nu mai poate fi deslusit la o distanta normala, lentilele progresive iti sunt de mare ajutor in acest caz.

            Lentilele progresive cuprind spectrul a trei dioptrii (distanta-intermediar-aproape) si vedere clara in mod continuu la orice distanta, fara linii de separare vizibile, fara discontinuitati la schimbarea directiei privirii. Pe piata, exista lentile de foarte buna calitate, precum cele de la Varilux S Series, care elimina efectul de valuri si usureaza procesul de acomodare al purtatorului”, ne informeaza dr. Luminita Teodorescu, specialist Essilor Romania.

 

Tags:
afectiuni
diabet
lentile progresive
probleme de vedere
obezitate
exercitii
dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare