3 greseli care te ingrasa cand gatesti

Cel mai simplu mod de a slabi este sa mananci acasa. O spun nutritionistii, am experimentat-o si noi pe pielea noastra. E mai usor sa stii ce ai mancat, ce ingrediente au fost folosite la gatit si mai ales, cum au fost pregatite.

Problema apare cand, din exces de zel, foloseste prea multe sau prea putine ingrediente si condimente. Da, e posibil sa te ingrasi daca atunci cand gatesti o faci cu ingrediente care afecteaza silueta.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Faci 3 greseli mari si late in bucatarie si le enumeram mai jos, ca sa incerci sa le eviti.

1. Nu folosesti uleiuri prietenoase cu silueta

Cand gatesti cu uleiuri care nu au ce cauta la tine in tigaie, risti sa inviti kilogramele sa se aseze in gramajoare pe coapsele tale. Nutritionistii recomanda sa prepari numai salatele cu ulei de nuca sau masline, nu si fripturile,  pentru ca la temperaturi inalte uleiurile cu pricina fac rau, din cauza ca elibereaza toxine si grasimi trans.

Pentru grill puteti folosi cu succes uleiurile de nuca de cocos, struguri si floarea soarelui.



2. Mananci mai mult decat trebuie

Un ghid pentru dimensiunea portiei de mancare este fundamental necesar, in conditiile in care cantitatea de mancare din fiecare farfurie a crescut de cinci ori din 1970 incoace. Tot de cinci ori a crescut si procentul celor care depasesc greutatea normala. Farfuriile si-au triplat diametrul, iar restaurantele fie ca sunt de lux sau de tip fast food servesc portii XXL.

Care este deci, dimensiunea ideala pentru fiecare din alimentele care ne ajung in farfurie?
Alimentele care contin in principal proteine, cum este carnea si pestele trebuie sa fie de dimensiunea unui pachet de carti. Pastele din faina si amidon, orezul, cartofii sau cereale trebuie sa fie de dimensiunea unei mingi de tenis.

O portie sanatoasa de branza inseamna echivalentul a patru zaruri, iar o felie de paine trebuie sa fie de dimensiunea unui puck. In completare legumele si fructele trebuie sa umple jumatate din farfurie.

3. Sari peste condimente

Bucataria europeana se zgarceste cand vine vorba de condimente. In loc sa punem condimente din plin, incercam sa le subtilizam in tocanita.
Condimentele pentru care militam sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si antioxidanti.

Cea mai buna solutie ca sa reduci consumul sodiu este sa inlocuiesti sarea cu arome si condimente. Sarea este combinatia dintre sodiu si clor, iar sodiul consumat in exces este foarte daunator organismului.

Sodiul dubleaza riscul unui accident vascular cerebral, creste tensiunea arteriala si este un factor favorizant in aparitia celulitie si a tulburarilor grave de metabolism, afectand rinichii si ficatul. Foarte multa sare se afla in alimentele procesate, in produsele de tip fast-food si de foarte multe ori este ascunsa in alimente, aparent sanatoase. Cerealele, sosurile si chiar unele preparate dulci, contin cantitati foarte mari de sodiu.

 
 

Tags:
3 greseli care te ingrasa cand gatesti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare