4 situatii in care ai nevoie de mai mult somn

Desi oamenii de stiinta au descoperit ca cei care dorm mai mult de 8 ore au un risc mai mare de atac de cord fata de cei care dorm intre 6 si 8 ore, medicii le recomanda categoriilor de mai jos mai mult somn. 

1. Cand esti bolnav 
 
Somnul te reface, de aceea cand ti-e rau sau esti bolnav ai stari de somnolenta. Organismul tau lupta cu boala in acele momente, ceea ce necesita multa energie. Atunci cand dormi, corpul tau mobilizeaza sistemul imunitar sa elimine virusii si se concentreaza sa te vindece, fara sa iroseasca energie in activitatile de zi cu zi. 
 
2. Dupa un maraton, o competitie sportiva solicitanta sau dupa antrenamente extrem de solicitante 
 
Este lesne de inteles ca in aceste situatii organismul tau are nevoie sa se refaca, exact ca atunci cand esti bolnav, insa unele studii recente au aratat ca pana si in urma exercitiilor obisnuite este nevoie de mai mult somn. Un studiu realizat la Universitatea din Stanford a urmarit persoane care aruncau la cosul de baschet si a demonstrat ca acestea au avut nevoie de pana la 10 ore de somn. 

 
3. Esti insomniac 
 
Cu cat esti mai in urma cu somnul, cu atat trebuie sa si recuperezi. Insa daca dormi bine in cateva nopti nu inseamna ca ai ajuns la zi cu orele de somn. In plus, daca pierzi noptile des, iti dai peste cap ceasul intern care va cauza oboseala in timpul zilei. 
 
4. Cand esti insarcinata 
 
Ai picioarele umflate, te doare spatele si mai poftesti si tot felul de mancaruri ciudate. Nici nu e de mirare ca nu poti sa dormi noaptea. Daca nu reusesti nici cu meditatie, nici sub nicio forma sa dormi noaptea, incearca sa atipesti ziua pentru a recupera.
 
Tags:
somn
oboseala
odihna
recuperare
boala
maraton
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare