5 greseli pe care le faci inainte de culcare si iti afecteaza somnul

Afectiuni 02.12.2016 Livia Caled
Cu totii stim ca pentru a avea o stare buna de sanatate trebuie sa dormim 7-8 ore pe noapte. Somnul este important pentru concentrare, memorie, longevitate, imunitate si, in general, o stare buna de sanatate. De multe ori, insa, calitatea somnului este afectata de tot felul de obiceiuri nesanatoase pe care le avem inainte de culcare.
 
Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem inainte de culcare?
 
1. Tinem temperatura in camera prea ridicata
 
Cand este mai racoare in camera, calitatea somnului este mai buna, deoarece ajuta corpul sa isi scada temperatura, proces necesar adormirii. Asadar, de ce sa setam centrala la 26-27 de grade cand dormim cel mai bine la 20-21 de grade? Acest lucru este valabil si pentru copiii mici care trebuie tinuti in casa la o temperatura de cel mult 23 de grade, altfel disconfortul lor va fi mult mai mare decat al nostru.  
 
2. Mancam prea mult
 
Recunosc, de multe ori mi s-a intamplat sa mananc la 9 seara paste cu smantana si somon sau alte asemenea feluri de mancare nu tocmai prietenoase cu digestia la ore tarzii. Medicii avertizeaza ca pentru un somn linistit si pentru evitarea ingrasarii este important sa consumam seara alimente cat mai usoare, care se digera repede. Ideal ar fi ca ultima masa sa fie la 8 seara, iar inainte de culcare sa mai consumam doar fructe.
 
 
3. Stam cu ochii in telefon
 
Cartea de dinainte de culcare a fost inlocuita treptat de telefonul mobil sau de cateva episoade din serialul preferat. Pentru un somn linistit este recomandat sa stam cu ochii cat mai putin in telefon si sa evitam sa ne incarcam mintea cu tot felul de lucruri vazute pe Facebook. Potrivit mai multor studii, lumina albastra emisa de tablete, telefoane si laptopuri interfereaza cu abilitatea corpului de a produce melatonina, un hormon esential pentru a adormi. De asemenea, studiile au mai aratat ca, inainte de somn, organismul are nevoie de cel putin 30 de minute de liniste si de deconectare de la activitatile de peste zi.
 

4. Setam alarma de la telefon prea devreme
 
Cand setam alarma telefonului prea devreme cu intentia de a mai dormi dupa alarma inca o jumatate de ora sau o ora, nu facem decat sa ne fragmentam somnul si sa ii scadem considerabil calitatea. Cel mai bun obicei este sa punem alarma atunci cand trebuie sa ne trezim, iar apoi sa ne obisnuim sa ne ridicam din pat. A lenevi in pat este un obicei de care se poate scapa in cel mult 2 saptamani.
 
5. Bem multe lichide si mancam multe fructe
 
Cand consumam prea multe fructe sau lichide seara, o sa facem toata noaptea drumuri la baie, iar somnul se va transforma intr-unul fragmentat si agitat. Medicii recomanda sa evitam ceaiurile seara, deoarece pot contine cofeina si au efect diuretic, si sa nu exageram cu fructele si lichidele. Consumul de multe lichide seara ne poate afecta sanatatea rinichilor daca refuzam sa ne ducem la baie si dormim cu vezica prea plina. De cate ori nu ti s-a intamplat sa refuzi sa te duci la baie noaptea si sa mai astepti putin si inca putin?
 
 
Tags:
somn
greseli inainte de culcare
somn linistit
trucuri
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare