6 motive pentru care esti mereu obosita

Cand dormi doar cateva ore pe noapte, e de inteles de ce esti obosita a doua zi, dar cand casti continuu si n-ai pic de energie desi ai dormit 8 ore, s-ar putea sa fie vorba despre altceva. 

1. Sari peste exercitiile fizice 
 
Poate nu crezi, dar daca faci sport atunci cand esti obosita, o sa te simti mult mai bine. Efortul fizic iti pune in miscare sistemul cardiovascular si furnizeaza tesuturilor oxigen si nutrienti. Nu te speria, nu te indemnam sa te duci la un antrenament TRX, dar cateva miscari simple si o plimbare ti-ar prinde foarte bine. 
 
2. Nu bei suficienta apa 
 
Poate ca nu ai nevoie sa bei chiar 2 litri de apa, dar daca nu ii dai organismului tau atata apa de care are nevoie, sangele se va ingrosa, inima va bate mai putin eficient si astfel va reduce viteza cu care oxigenul si nutrientii ajung la muschi si la organe. 
 
3. Nu consumi suficient fier
 
Cand te simti nu doar obosita, dar si irascibila, vulnerabila si nu te poti concentra, s-ar putea sa fie vorba despre deficiente de fier. Mananca oua, tofu, nuci, unt de arahide si carne de vita si asigura-te ca le consumi insotite de alimente bogate in vitamina C, pentru ca absorbtia sa fie mai eficienta. 
 
 
4. Sari peste micul dejun 
 
Peste noapte, organismul tau foloseste nutrientii pe care i-ai consumat la cina, iar dimineata trebuie sa ii dai din nou alimente pe care sa le transforme in energie. Deci are sens ca daca nu mananci dimineata te simti obosita, nu? Consuma dimineata fulgi de ovaz, unt de arahide, smoothie, oua, lapte, iaurt grecesc si paine integrala. 
 
5. Bei alcool inainte de culcare
 
E drept ca primul efect pe care il are alcoolul asupra sistemului central nervos este unul sedativ, dar in momentul in care este metabolizat creeaza brusc o crestere a adrenalinei. Asadar, bea ultimul pahar de bere sau vin cu 3 ore inainte de culcare.
 
6. Iti verifici mailul si Facebookul inainte de culcare, din pat 
 
Acest obicei prost afecteaza calitatea somnului prin faptul ca lumina emanata de laptop, tableta sau smartphone stopeaza productia de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea somnului. Daca totusi nu poti sa inchizi device-urile cu o ora sau chiar doua inainte, macar tine-le la o distanta de 35 de centimetri de ochi. 
 
Tags:
oboseala
apa
sport
fier
alcool
somn
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare