6 Motive pentru care sa faci dusuri reci

Cand ne entuziasmam prea tare pentru o idee, suntem sfatuiti sa facem un dus rece si sa ne revenim la realitate. Ideea in sine suna horror, insa un dus rece ne aduce multe beneficii si chiar ne poate trezi corpul „la realitate”.

In primul rand, trebuie sa ne amintim ca un dus rece este o metoda de a-ti soca organismul cu apa rece, insa socul este unul de scurta durata. Daca temperatura de afara nu e prea scazuta, vei observa cat de repede raspunde corpul tau la un stimul rece prin marirea temperaturii. Asadar, te vei simti confortabil mai repede. De sute de ani, maestrii Sikh din India folosesc hidroterapia ca pe o rutina zilnica. Traditia a inceput prin balacirea in apele si piscinele improvizate de langa templele Sikh, iar adeptii religiei cred ca dusurile reci te ajuta sa meditezi mai bine. Din acest motiv, ei recomanda dusurile reci dimineata sub sarutul cald al soarelui.
  
Exista multe informatii eronate in folclor despre dusurile reci, asa ca am incercat sa pieptam tot ceea ce stim si sa gasesc explicatii stiintifice care sa sprijine legendele pe care le tot auzim. In acest sens, am evitat sa vorbesc despre beneficiile mentalo-psihologice si m-am concentrat pe cele de natura pur fizica.
 
1. Intaresc sistemul imunitar
Imersiunea in apa rece creste ritmul metabolic datorita tremuratului care activeaza sistemul imunitar. Participantii la un experimente de sase saptamani cu imersiune in apa rece au demonstrat o ridicare ca concentratiei de plasma, dar si o crestere a numarului de limfocite din sange.
In Siberia, exista un ritual numit Rodnichok ce are log primavara in care o galeata cu apa rece este aruncata pe capul copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. S-a observat faptul ca 95% dintre copii care paricipa sunt mai sanatosi in sezonul gripelor fata de 75% dintre copii care nu participa la acest ritual.
 
 
 
2. Te ajuta sa slabesti
Cand corpul tau este expus frigului, are nevoie de mai multa energia pentru a te incalzi. Pentru a face asta, te ajuta sa arzi mai multe calorii mai eficient. De asemenea, te poate ajuta sa activezi stratus adipos maro, astfel incat aceasta genereaza caldura, iti grabeste metabolismul si te ajuta sa combati grasimea.
 
 
3. Dormim mai bine
In Suedia exista o regula nescrisa conform careia este indicat sa lasi bebelusii sa doarma in frig o ora, iar acesti copii par a dormi mai adanc si cu mai putine intreruperi. Insomniacii sun de asemenea sfatuiti sa faca dusuri reci pentru a adormi mai usor.
Posibila explicatie este ca dupa socul initial dusului rece, apare un sentiment de relaxare care functioneaza ca un impuls pentru somn.
 
 
4. Vei avea piele si par mai sanatos
Apa rece ajuta la „inchiderea” porilor, ceea ce iti pastreaza pielea mai neteda si cu un aspect mai sanatos. Toate acestea fara sa-ti usuce pielea cum ar face-o apa calda. Apa rece iti face parul mai stralucior si pielea mai moale fara mancarimi sau urme de piele uscata.
 
5. Miscare limfatica imbunatatita
Sistemul limfatic este acela care scoate ceea ce este nefolositor din celule si ne ajuta sa ne luptam cu bolile. Este separat de vasele de sange si este miscat de contractiile musculare. Dusurile reci ne fac intrec corpul sa se contracte, iar asta ne forteaza sistemul limfatic sa impinga fluidele limfatice prin tot corpul astfel incat sa nu ramana blocate pe undeva. In felul acesta, sistemul limfatic nu este niciodata compromis sau ineficient.
 
6. Usureaza simptomele depresiei
Inainte sa clasificam depresia ca o boala mentala, trebuie sa ne amintim ca depresia tine de un dezechilibru chimic si ca realitatea acestei boli este extrem de serioasa intrucat depresia ne afecteaza si corpul, nu numai starea de bine.
Datorita densitatii ridicate a receptorilor de frig din piele, un dus rece trimite un numar coplesitor de stimuli catre neuronii perifcerci din creier, ceea ce poate avea un efect anti-depresiv natural. Asadar, atunci cand te simti singur si lipsit de iubire, atunca-te in cada si da drumul la apa rece. S-ar putea sa te ajute sa te simti mai bine.
 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
dus rece
imunitate
depresie
somn
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare