6 resturi de fructe si legume pe care sa nu le arunci la gunoi

Unele resturi de legume si de fructe sunt considerate gunoaie menajere. Greseala e a noastra ca nu suntem informati. Iata 6 resturi de fructe si legume pe care le poti utiliza cand gatesti si nu numai.

1. Cojile de ceapa si de usturoi

Daca tot plangi cand decojesti ceapa, de ce sa nu folosesti cojile? Acestea sunt bogate in fibre si au mai multi antioxidanti decat ceapa in sine, ca si in cazul usturoiului. Pune cojile in ciorbe, supe si tocanite. E ok sa le mananci, dar daca nu ti se par atragatoare, le poti scoate apoi. Oricum si-au facut treaba.

2. Frunzele de telina

In timp ce te bucuri de o salata delicioasa de telina, ar trebui sa te intrebi daca nu ai aruncat ce nu trebuia. Frunzele de telina sunt o excelenta sursa de antioxidanti si vitamina C. Mai mult, contin de cinci ori mai mult calciu si magneziu decat tulpinile. Fa suc din aceste frunze sau adauga-le in salate.

3. Tulpinele de conopida

Tulpina conopidei are un rol la fel de important ca si cel de a tine buchetele impreuna: sa iti hraneasca intr-un mod sanatos organismul. Tulpina este mai bogata in calciu, vitamina C si fibre decat buchetelele. Taie-o in betisoare si inmoaie-o in humus sau in sosuri. Devine o gustare excelenta care iti demonstreaza ca nu avea ce sa caute la gunoi.

4. Cojile de citrice

Cojile de portocala, lamaie, lime sau grapefruit ajung de obicei la cos, insa acestea sunt bogate in fibre, vitamina C si antioxidanti. Cojile sunt delicioase invelite in ciocolata neagra, dar le poti da pe razatoare si apoi incorpora in salate sau in dulciuri.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cojile de portocale au 10 intrebuintari inedite de care nu aveai cum sa stii pana acum:

  • Combat acneea
  • Dau luminozitate pielii
  • Elimina punctele negre
  • Functioneaza perfect ca scrub pentru corp
  • Dau stralucire mobilelor
  • Alunga insectele
  • Tin pisicile la distanta
  • Elimina mirosul neplacut din pantofi
  • Calmeaza intepaturile de insecte
  • Absorb mirosurile neplacute din frigider

Cojile de fructe pot avea tot felul de intrebuintari, asadar nu le mai arunca de fiecare data, ele te pot ajuta sa ai o piele mai fina, calmeaza intepaturile de insecte sau iti improspateaza aerul din camera.

5. Cojile de pepene verde

Sigur o sa te bucuri cand o sa afli ca sunt bune la ceva cojile de pepene verde, si-asa iti ocupau mult loc in cosul de gunoi. Si nu doar ca sunt bune la ceva, ci contin un aminoacid care contribuie la dilatarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei sangvine. Pune cojile de pepene verde in blender, alaturi de suc de lime si de miez de pepene.

6. Semintele de dovleac

In timp ce de semintele de floarea-soarelui ne bucuram de fiecare data cand avem ocazia, cand coacem dovleac imediat ne descotorosim de seminte pentru ca vin la pachet cu zeama si cu mizerie. Dar daca afli ca semintele de dovleac contin aproape jumatate din doza zilnica recomandata pe zi de magneziu, nu te mai gandesti putin? Acestea sunt o sursa grozava de zinc si vitamina K.

Dupa ce le cureti bine, asaza-le pe o hartie de copt, stropeste-le cu un strop de ulei de masline si coace-le in cuptor pentru 25 de minute. Adauga-le sare, zahar brun sau parmezan, in functie de preferinte.

Noi ti-am dat cateva exemple de resturi care ar trebui pretuite. Tu mai stii si altele?

Tags:
6 resturi de fructe si legume pe care sa nu le arunci la gunoi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare