6 secrete sa mananci dietetic in oras

Cercetatorii au descoperit cateva trucuri simple care te vor ajuta sa iei decizii mai bune atunci cand iei masa in oras. Le trecem in revista, incepand de la lumina din camera pana la masa pe care o ocupi in restaurant. 

1. Alege un loc romantic 
 
Ambianta de la restaurant conteaza la fel de mult ca cea din dormitor. Cand cercetatorii de la Universitatea din Illinois au inlocuit lumina fosforescenta si muzica rock dintr-un fast food cu o lumina mai calda si cu muzica jazz, participantii la studiu au mancat cu 18% mai putina mancare. In plus, au mancat mult mai incet. 
 
2. Cere o masa la fereastra 
 
Un studiu realizat de Cornell University's Food a analizat 27 de restaurante si a descoperit ca persoanele care ocupau mesele inalte comandau mai mult peste si mai putin desert, iar cele de langa fereastra comandau 80% salata. Probabil ca statul la o masa mai inalta te face sa simti ca detii controlul, iar o masa la geam te face sa te simti in public. 
 
3. Cere pahare mari 
 
Un studiu publicat in Journal of Consumer Research spune ca barmanii pun cu 27% mai mult alcool in paharele mici decat in cele mari, asa ca alege-le pe cele mai inalte pentru mai putine calorii. 
 
 
4. Incepe cu fructe 
 
Alimentele pe care le alegi la inceputul mesei dicteaza ce vei manca mai departe. Un studiu din 2013 a impartit 124 de persoane in doua grupuri care luau micul dejun tip bufet suedez. Un grup a inceput de la masa cu oua si branza, iar celalalt de la masa cu fructe. 76% din primul grup si-au pus pe farfurii oua si branza (in plus si sunca si cartofi), comparativ cu 29% dintre cei care au inceput cu fructele. 
 
5. Gandeste in kilometri, nu in calorii 
 
Este foarte eficient sa-ti numeri caloriile din farfurie, dar este si mai de impact, potrivit unui studiu din 2014, sa transformi caloriile in kilometri alergati. 100 de calorii inseamna 1,6 kilometri alergati, asa ca ai grija cand alegi intre pizza si salata. 
 
6. Stai departe de bar 
 
Acelasi studiu realizat de Universitatea Cornell a aratat ca persoanele care stau la mese inalte, la o distanta de doua mese de bar, consuma in medie cu trei bauturi mai mult decat cele care stau cu o masa mai in spate.
 
Foto: Hepta.
Tags:
diete
dietetic
restaurant
masa
cina
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare