Fructe exotice despre care probabil n-ai auzit niciodata

Nu te opri mereu in fata acelorasi fructe pe care te-ai obisnuit sa le mananci de cand erai copil. Au vitamine, sunt gustoase, dar accepta provocarea ca din cand in cand sa gusti ceva nou, diferit. 

Supermarketurile au inceput sa aduca fel si fel de fructe exotice, asa ca ar trebui sa ai temele facute cand te duci la cumparaturi. 
 
1. Ackee
 
 
Acest fruct cu aspect ciudat este considerat specific Jamaicai, pentru ca acolo a fost cultivat pentru prima data. Se mai gaseste in Haiti si Cuba, dar si in bucataria caraibiana. Are forma de para sau de ardei gras si se culege doar atunci cand este copt foarte bine, caci fructul crud este periculos. 
 
De asemenea, trebuie sa tii cont ca poti manca numai pulpa galbena si cremoasa, restul fructului fiind otravitor. 
 
2. Carambola (fructul stea)
 
 
Daca o sa-l vezi vreodata in supermarket, sa stii ca vine din Filipine, Indonezia, India, Sri Lanka sau America de Sud. Acest fruct bogat in antioxidanti si in vitamina C este oval, cu 5 lobi care dau forma de stea cand este sectionat. Textura este ca cea a unui bob de strugure, iar gustul este un amestec de mar, para si citrice. 
 
3. Lychee
 
 
Sa nu te sperii de aspectul sau poros si aspru, caci miezul translucid iti va placea. Are gust de banana amestecata cu para si un singur fruct contine necesarul zilnic de vitamina C al unui om. Tine cont ca fructul trebuie sa aiba coaja roz-rosu, nu verde. 
 
4. Guava 
 
 
Acest superfruct este foarte bogat in vitamina A si C, dar si in Omega 3, Omega 6 si fibre. Trebuie sa fie rotund sau oval, de dimensiuni intre 4 si 12 centimetri, cu coaja galbena, maro sau verde. Mananca guava cu totul si vei descoperi un gust foarte puternic si aromat, dulce si cremos. 
 
5. Kumquat
 
 
Daca te-ai intrebat vreodata daca exista un fruct care sa fie acru, dulce si sarat in acelasi timp, iti prezentam kumquat. Miezul este acru si sarat, iar coaja este dulce. Este un fruct din familia citricelor si este bogat in fibre, vitamina A si vitamina C, calciu si fier. 
 
6. Jabuticaba 
 
 
Acesta mai poarta numele de Pom cu Struguri, pentru ca fructele sale cresc direct pe trunchi. Pentru a supravietui, acest arbore si-a facut roadele mai accesibile pentru animalele care nu se pot catara, el avand nevoie ca semintele sale sa fie duse departe de pomul-sursa. Fructele pot fi consumate ca atare, proaspete, sau pot fi folosite pentru prepararea gemurilor, vinului si lichiorului. 
 
7. Miraclefruit
 
 
Acest fruct, numit si "miracle berries" contine un compus numit miraculin, care este folosit ca inlocuitor pentru zahar. Ce este miraculos la el, dupa cum ii spune numele, acest fruct schimba temporar felul cum functioneaza papilele gustative. Asadar, poti sa mananci o lamaie intreaga si sa nu simti nimic acru.
Tags:
fructe
fructe exotice
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare