7 lucruri care se intampla cand renunti la paine

Toata lumea arata cu degetul painea si pastele, dar mai conteaza si ce cereale alegi. Iti prezentam mai jos avantajele si dezavantajele renuntarii la paine, iar tu vei putea decide apoi ce e mai bine pentru tine. 

Pierzi apa retinuta in corp 
 
Cand reduci consumul de carbohidrati, primul lucru pe care o sa-l observi rapid este ca, prin magie, vei pierde in greutate. Dar ceea ce dai jos nu este grasime, ci apa retinuta in corp. Atunci cand carbohidratii sunt retinuti in corp, sub forma de glicogen, fiecare gram de carbohidrati va depozita de trei sau de patru ori greutatea lui in apa. 
 
Te vei simti ca si cum ai fi racit 
 
Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru creier. Atunci cand renunti la ei, depozitele de glicogen se golesc. Rezultatul: respiratie urat mirositoare, gura uscata, oboseala, slabiciune, ameteala, insomnie si greata. In cele din urma, corpul tau se va obisnui cu lipsa carbohidratilor, dar nu va fi foarte fericit. 
 
Poftele dispar 
 
Carbohidratii rafinati sunt de vina pentru ridicarea nivelului de zahar, dar si pentru scaderea lor. Un studiu publicat recent in Jurnalul American de Nutritie Clinica arata ca acest rollercoaster este de fapt o dependenta si va genera alte pofte. Opteaza pentru cereale integrale bogate in fibre pentru ca acestea mentin nivelul de zahar la limite normale. 
 
 
Riscul de boli de inima si de diabet creste sau scade 
 
Tipul de cereale la care renunti face diferenta, despre asta este vorba. Potrivit unui studiu din 2014, carbohidratii rafinati pot creste atat de mult nivelul de acizi grasi incat pot creste riscul de boli de inima si de diabet de tipul 2. In schimb, potrivit Asociatiei Americane de Inima, cerealele integrale pot imbunatati nivelul de colesterol din sange si scad riscul de boli de inima, atac de cord, obezitate si diabet de tipul 2. Este foarte clar la ce paine trebuie sa renunti, nu?

Nivelul de energie scade 
 
Cerealele integrale sunt o sursa grozava de fier, magneziu si vitaminele B, iar toate sunt necesare pentru mentinerea unui nivel bun de energie. In plus, din moment ce carbohidratii sunt hrana preferata a corpului, toate celulele isi incetinesc activitatea. 
 
Te constipi 
 
Consumul de cereale integrale este decisiv in ceea ce priveste cantitatea de fibre pe care corpul tau le primeste. Fibrele nu doar ca ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahar din sange si reduc riscul de obezitate si de boli cronice, dar iti si asigura un tranzit intestinal sanatos. 
 
Vei fi prost dispus 
 
Carbohidratii, fie ei rafinati sau nerafinati, cresc nivelul de serotonina, adica hormonul fericirii. Deci atunci cand renunti la carbohidratii sanatosi, cum ar fi cerealele integrale, si stabilitatea ta emotionala se duce in jos. 
 
Antrenamentul tau are de suferit 
 
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie pentru organism pentru toate antrenamentele, mai ales pentru rezistenta. Daca renunti la carbohidrati, iti vor scadea si forta si puterea. 
 
Foto: Hepta
Tags:
paine
paste
carbohidrati
cereale
grasime
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare