7 modalitati prin care sa-ti mentii motivatia sa mananci sanatos

Este admirabil daca te-ai hotarat sa mananci sanatos, dar ai nevoie de o motivatie foarte puternica pentru a nu da iama la fast food sau sa bei litri de cola. Nu te astepta sa-ti schimbi brusc regimul alimentar, dar din moment ce reusesti sa mai faci un pas spre a manca sanatos, este important sa nu mai dai inapoi. Iti sugeram 7 modalitati prin care sa-ti mentii un stil de viata sanatos. 

1. Informeaza-te 
 
N-o sa te ajute prea tare daca te ghidezi dupa tabele, reclame publicitare sau articole nedocumentate pentru ca acestea nu-ti vor oferi baza de informatii de care ai nevoie. Citeste din surse sigure care sunt ingredientele artificiale si cum iti afecteaza ele sanatatea, afla ce contine mancarea pe care o mananci si care sunt alimentele care-ti ajuta cel mai mult organismul sa fie sanatos. Dupa ce vei avea toate informatiile, iti vei dori cu adevarat sa-ti schimbi obiceiurile alimentare. 
 
2. Cauta ce ti se potriveste
 
Nu te astepta ca motivul care a ambitionat-o pe vecina de la 5 sa te faca si pe tine sa mananci sanatos. Trebuie sa-ti gasesti motivatia personala, care sa te ajute chiar si in fata celor mai tentante, dar nesanatoase, alimente. 
 
Cateva exemple:
  • sa ai mai multa energie sa te joci cu copiii 
  • sa-ti imbunatatesti sistemul imunitar 
  • sa te simti mai bine 
  • sa arati mai bine
  • sa protejezi mediul 
Completeaza cu ce te face pe tine sa mergi pana in panzele albe. 
 
 
3. Regula 80/20
 
Nu trebuie sa-ti fie greu sa mananci sanatos, deci nu te forta sa mananci ceva ce nu-ti place. Uita de zicala "ce e bun ingrasa". Cauta alimente care iti plac, dintre cele sanatoase, si ghideaza-te dupa regula 80/20, ceea ce inseamna ca, intr-o saptamana, ai voie ca 20% din alimentatia ta sa fie compusa din orice vrei tu sa mananci. Vei vedea ca vei ajunge la procentul 90/10 fara sa-ti dai seama, pentru ca-ti vei forma convingeri sanatoase. 
 
4. Da-i raportul cuiva 
 
Primele saptamani sau chiar luni in care inveti sa treci la mancarea adevarata pot fi foarte grele, mai ales daca erai obisnuita cu mancare foarte procesata. Explicatia este ca acest din urma fel de mancare este conceput pentru a da dependenta. Pentru a trece de aceste hopuri te-ar putea ajuta sa-i dai raportul cuiva, sa te simti responsabila. Doar daca vorbesti despre stadiul in care te afli si despre reusitele sau despre scaparile tale, te va face sa te simti mai responsabila. 
 
5. Renunta la mentalitatea de "dieta"
 
Sa mananci sanatos nu e ca si cum ai tine vreo dieta. Nu-ti face vreo promisiune de genul "voi manca sanatos 30 de zile" sau "mananc sanatos pana cand slabesc 5 kilograme". Mancatul sanatos este un stil de viata, pe care sa-l adopti pentru o perioada mai lunga de timp, daca nu chiar pentru restul vietii, cum ar fi de preferat. De aceea este important sa faci pasi mici, dar siguri. 
 
6. Cauta mancarea sanatoasa care iti place
 
Incearca toate alimentele sanatoase, in toate mancarurile si combinatiile posibile, si descopera ce iti place cu adevarat. Daca exista o leguma foarte sanatoasa, dar care nu iti place sub nicio forma, nu te forta sa o mananci. Ai la dispozitie o varietate larga de fructe, legume si alimente sanatoase din care sa alegi. 
 
7. Fa-ti un plan care sa se potriveasca cu stilul tau de viata 
 
Poate ca timpul este o problema sau numeri fiecare leut. Gandeste-te bine ce te retine sa mananci sanatos si cauta o solutie. Nu trebuie sa dai o groaza de bani pe mancare, iar daca nu iti place sa gatesti, solutia nu este sa te repezi in primul McDonald's. Daca nu ai timp, dar banii nu sunt o problema, poti sa-ti cumperi mancare de calitate care sa fie usor de preparat sau poti face abonament la un restaurant cu mancare despre care stii sigur ca este sanatoasa. Daca banii sunt o problema, investeste timp in cautarea unor magazine cu produse bune, dar ieftine si prepara tot ce poti singura, pentru a economisi bani.
Tags:
motivatie
mancare
sanatate
motiv
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare