7 moduri prin care scazi nivelul colesterolului

Ai colesterolul prea mare? Nu este o situatie prea vesela, insa nici nu este ceva iremediabil. Daca vrei sa eviti problemele de sanatate cauzate de un colesterol crescut si totodata sa te mentii la greutatea dorita, tot ce trebuie sa faci este sa incluzi in rutina ta zilnica anumite obiceiuri care sa iti asigure mereu valori normale la analize. 

Colesterolul rau este responsabil de atacuri de cord si in general de bolile care afecteaza inima, de aceea cu cat scapam mai repede de el, cu atat mai bine. Nutritionistii considera ca mai intai de toate trebuie sa ne fortam sa ne schimbam gusturile culinare consumand multe legume, fructe si salate.

Ce e de facut pentru a avea un colesterol cu valori in limite normale?

1. Consuma multe legume

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Fie ca le consumi proaspete, fierte, la cuptor sau pe gratar, legumele sunt excelente pentru scaderea colesterolului rau. Ele sunt bogate in fibre si nutrienti. Printre cele mai eficiente legume in reglarea colesterolului se numara ceapa, rosiile, usturoiul si verdeturile.

2. Mananca peste

Incearca sa inlocuiesti carnea de porc si mezelurile cu peste si o sa te simti mult mai bine. Carnea de porc si mezelurile contin grasimi saturate, care nu sunt deloc bune prietene cu colesterolul si il fac sa creasca. Pestele este bogat in grasimi sanatoase care ne ajuta sa ne mentinem colesterolul in limite normale.

3. Inlocuieste prajiturile din comert si produsele de patiserie cu fructele

Fructele contin fibre, excelente pentru digestie si pentru scaderea colesterolului. Prajiturile, in special cele din comert, si produsele de patiserie contin grasimi nesanatoase care nu fac decat sa creasca colesterolul. De asemenea, consumul excesiv de zahar poate conduce la o asimilare deficitara a grasimilor si la depozitarea lor in peretii arteriali, zaharul din alimentele procesate crescand si el factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.

Citeste si Cum sa mananci ca un nutritionist

4. Consuma linte, naut si fasole

Fasolea, lintea si nautul sunt bogate in fibre solubile care atrag colesterolul din intestin si il tin in afara fluxului sanguin. Ele contin proteine si dau o senzatie de satietate pe termen lung, ajutand astfel in procesul de slabire.



5. Fa-ti salatele cu ulei de masline

Nu mai trebuie demonstrat faptul ca uleiul de masline este foarte sanatos, dieta mediteraneeana a aratat de mult acest lucru. Cu cat ulei de masline consumi mai mult, cu atat te vei simti mai bine. Renunta la prajeluri in favoarea salatelor.

6. Obisnuieste-te sa mananci branza tofu sau lactate cu putine grasimi

Beneficiile cardiovasculare aduse de soia nu sunt deloc de neglijat. Concret, consumul de tofu scade colesterolul, scade nivelul trigliceridelor si poate imbunatati colesterolul bun. Daca nu iti place branza tofu, incearca lactatele usoare, cu putine grasimi. 

7. Consuma cereale integrale si seminte

Acestea contin fibre, potasiu, iod, magneziu si alte minerale esentiale, ideale pentru detoxifiere si pentru un colesterol in limite normale. Ele protejeaza sistemul cardiovascular, prin scaderea nivelului de colesterol si mentinerea tensiunii sangelui. Studiile au aratat ca semintele de in sporesc buna functionare a vezicii biliare, accelerand astfel eliminarea colesterolului.

Citeste si 6 bauturi care te scapa de constipatie.

 

 

Tags:
colesterol
colesterol rau
colesterol mare
cum scazi colesterolul
colesterol normal
colesterol alimentatie
obiceiuri alimentare sanatoase
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare