7 trucuri pentru un somn linistit

Afectiuni 22.10.2013 Livia Caled

Nu mai este o noutate pentru nimeni ca un somn odihnitor, de 8 ore pe noapte, este vital pentru sanatate, deoarece privarea de somn activeaza si creste nivelul hormonului grelina si il scade pe cel al leptinei (hormonul care ne da de stire ca am mancat suficient). Asadar, daca dormi putin si prost, tinzi sa mananci mai mult si, inevitabil, sa te ingrasi.

Un somn care nu ne odihneste suficient ne scade imunitatea, ne predispune la boli de inima si la imbatranire prematura, ne scade puterea de concentrare si ne slabeste calitatea memoriei.

Ce e de facut pentru evitarea unui somn agitat?

1. Investeste intr-o saltea confortabila, dar si in pijamale in care sa te simti bine

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cu cat ai un confort mai mare in pat, cu atat o sa dormi mai bine. Este evident ca daca ai perne prea tari, o saltea prea moale si pijamale din material sintetic, nu o sa dormi prea bine. Alege-ti perna si salteaua care ti se potrivesc.

2. Nu sta cu laptopul in pat inainte sa te culci

Astfel, o sa visezi numai Facebook, mailuri, poze, seriale si diverse alte lucruri pe care le-ai citit la stiri. Incearca sa citesti ceva, sa te relaxezi, sa asculti muzica, sa bei un ceai, sa vorbesti cu partenerul de viata sau, pur si simplu, sa te gandesti la ceva placut.

3. Trage draperiile

Cu cat este mai intuneric in camera, cu atat ochii tai se vor odihni mai bine si vei avea un somn mai linistit. Asadar, ai grija sa nu adormi cu veioza sau televizorul aprinse. O sa te miri dimineata de ce nu te simti odihnit(a).

4. Nu depasi 8 ore pe noapte

Dezavantajul somnului de peste 8 ore este ca iti tulbura programul si te aduce in situatia de a nu mai putea adormi la ore cat de cat normale. Plus de asta, nu vei mai avea un somn odihnitor.

5. Evita sa bei lichide cu o ora inainte de culcare

Asa te vei asigura ca nu te vei trezi toata noaptea sa te duci la baie. De asemenea, evita alimentele cu efect diuretic seara. Daca te trezesti de cateva ori pe noapte sa te duci la baie, nu o sa ai un somn prea linistit.

6. Nu manca inainte de culcare

Daca mananci inainte de culcare, corpul tau nu o sa aiba timp sa arda caloriile si, pe langa faptul ca o sa ai un somn agitat, o sa te ingrasi si o sa visezi urat.

7. Bea un pahar de lapte cald

Daca ai probleme cu somnul si nu poti sa adormi, bea un pahar de lapte cald de migdale, acesta contine magneziu si calciu care ajuta creierul sa produca melatonina, ambele importante pentru reglarea somnului. Daca nu ai lapte de migdale si nici intoleranta la lactoza, incearca laptele de vaca, este la fel de bun.

 

Tags:
somn linistit
cum sa dormi bine
somn agitat
somn usor
somn 8 ore pe noapte
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare