8 reguli de la care nutritionistii nu se abat

Secrete 21.02.2014 Livia Caled

Nutritionistii sunt acele persoane care au ales sa manance sanatos, au inteles perfect importanta alimentatiei pentru organism si dau sfaturi si celorlalti despre asta. Efectele unei alimentatii deficitare se vad in timp prin aparitia unor afectiuni, unele chiar grave, de aceea, oricine ar trebui sa isi regandeasca macar putin alegerile alimentare. Nu e atat de greu ca atunci cand mergi in supermarket sa alegi in loc de chipsuri niste fructe sau in loc de paine alba sa optezi pentru paine integrala. 

Care sunt regulile de la care nutritionistii nu se abat?

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1. Nu sar peste micul dejun

Da, de multe ori dimineata nu avem timp sa ne pregatim micul dejun, insa acest lucru nu este demn de lauda. Nutritionistii cred ca un stil de viata echilibrat trebuie sa includa musai si masa de dimineata. Cat de dificil poate sa fie sa te trezesti cu o jumatate de ora mai devreme si sa iti savurezi micul dejun? Studiile au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa sara peste micul dejun ajung sa manance mai mult in timpul zilei, sunt mai stresate, au un regim alimentar mai precar si sunt predispuse ingrasarii.

2. Mananca variat

O masa nu trebuie sa contina doar un piept de pui la gratar cu piure sau un banal sandvis, ci si o salata bogata in verdeturi sau niste legume fierte. O masa sanatoasa trebuie sa includa cate ceva din fiecare grupa alimentara si, mai ales, legume. Legumele sunt bogate in fibre care ne asigura o digestie buna si ne scapa constant de toxinele acumulate in organism. 

3. Consuma multa apa

Apa este secretul pentru un tranzit intestinal bun si o piele sanatoasa, de aceea trebuie consumata chiar si in momentele in care setea nu s-a instalat. Asta nu inseamna ca trebuie sa bem apa in continuu, 1 litru si jumatate pe zi este suficient. 

4. Evita dulciurile si opteaza pentru gustarile sanatoase

Consumul regulat de zahar reprezinta una dintre cauzele imbatranirii premature. In pauzele dintre mese avem tendinta sa consumam tot felul de dulciuri, fara sa tinem seama ca prea mult zahar ne predispune la tot felul de boli. Cea mai buna solutie pentru a renunta la dulciuri sunt gustarile sanatoase, asta inseamna ca trebuie sa avem mai mereu pe birou niste fructe, migdale, nuci sau cereale, la care sa apelam cand pofta de dulce se instaleaza.

5. Consuma si proteine vegetale

Nu toate mesele trebuie sa contina carne, proteinele pot fi obtinute si din surse vegetale. Lintea, nautul si fasolea sunt surse importante de proteine si trebuie sa fie incluse in orice meniu sanatos. O salata verde cu niste linte fiarta este o alegere foarte sanatoasa pentru pranz sau cina.

6. Mananca portii mici

Daca obisnuiesti sa mananaci in graba, tentatia de a manca mai mult decat trebuie este mare. Fiecare masa trebuie privita ca pe un fel de ritual. Lasa grijile la o parte si relaxeaza-te cu o masa buna care sa nu iti incarce stomacul peste masura. Studiile au aratat ca persoanele care mananca mai putin traiesc mai mult.

Citeste si Mananci lejer, traiesti mai mult

7. Citesc etichetele produselor

Cand faci cumparaturi si nu citesti etichetele produselor este ca si cand ai cumpara o carte fara sa stii care este autorul ei. Cititul pe etichetele produselor cu scopul de a afla ce ingrediente contin te asigura ca nu ii oferi organismului tau tot felul de chimicale. Faptul ca nu ti se vede ficatul cand mergi pe strada nu inseamna ca nu trebuie sa ai grija de el si sa ii oferi ce e mai bun.

8. Isi educa gusturile sa se bucure de mancarea sanatoasa

Cu cat alegem sa mancam mai sanatos, cu atat gusturile noastre vor fi educate si ele.  Mancarea procesata, grasimile "rele", mezelurile, produsele de patiserie, prajiturile de cofetarie, alimentele prea sarate, chipsurile, cartofii prajiti, alimentele de tip fast food n-ar trebui sa ne creeze dependenta si sa ne provoace pofte uriase cand le vedem. Asta nu inseamna sa nu le mai gustam din cand in cand, ci doar sa intelegem ca nu ne aduc niciun beneficiu. De asemenea, este important sa intelegem ca mancarea sanatoasa nu este una lipsita de gust, ci una delicioasa, daca invatam cum sa o preparam sau cum sa o combinam.

Citeste si 10 alimente care nu lipsesc din meniul nutritionistilor.

 

Tags:
nutritionisti
reguli
nutritie
mic dejun
alimentatie sanatoasa
proteine vegetale
portii mici
longevitate
zahar
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare