9 modalitati prin care sa eviti mancatul pe fond nervos

Ti s-a intamplat sa ajungi acasa dupa o zi stresanta si sa dai gata o cutie de inghetata sau o pizza intreaga, fara ca macar sa-ti fie foame? Mancarea poate fi uneori o modalitate de a scapa de stres, insa nu este una tocmai sanatoasa. 

Mancatul compulsiv te face de cele mai multe ori sa te simti vinovat apoi, asa ca mai bine identifici emotiile care te fac sa mananci. 
 

Inainte sa mananci 

 
1. Obisnuieste-te sa daruiesti 
 
Poti sa incepi cu mancarea si inca de pe acum. Nu te gandi ca te privezi de anumite alimente, ci ca pastrezi pentru organismul tau numai ceea ce este sanatos. 
 
2. Bea un pahar cu apa 
 
Uneori cand credem ca ne este foame, ne este de fapt sete. Daca simti ca nevoia sa mananci, desi abia ce te-ai ridicat de la masa, bea un pahar mare de apa si problema s-ar putea sa se rezolve. 
 
3. Intrerupe patternul 
 
Daca mananci ca un raspuns la stres sau la anumite emotii, s-ar putea sa te invartesti intr-un cerc vicios. Imediat ce iti dai seama ce te face sa apelezi la mancare, intrerupe patternul si fa altceva decat de obicei. Du-te la o plimbare, mediteaza putin sau fa cateva sarituri in aer. Orice crezi ca te-ar ajuta. 
 
4. Spatiul ambiental 
 
Daca totusi nu poti sa te abtii de la mancare, creeaza-ti un spatiu ambiental astfel incat sa fii atent numai la mancare si sa nu-ti distraga nimic atentia. Daca tastezi sau te uiti la televizor in timp ce mananci, nu vei fi atent la ce vei inghiti. 
 
5. Fii bun cu corpul tau 
 
Nu este vorba despre a nu manca deloc, ci despre a manca cu intentie. Asculta-ti corpul. Daca vrea intr-adevar sa manance, fii atent la semnalele pe care ti le transmite cand s-a saturat. 
 
 

In timp ce mananci 

 
1. Foloseste o farfurie 
 
Nu manca direct din punga, cutie sau chiar cratita. Creeaza-ti mediul propice pentru o masa placuta. In plus, daca mananci din farfurie sau din bol vei avea un control mai bun al portiilor. 
 
2. Fa pauze 
 
Lasa furculita jos dupa fiecare inghititura si respira. Daca iti dai seama ca nu iti mai este foame, opreste-te din mancat. 
 
3. Mesteca foarte bine 
 
Nu inghiti alta bucata de mancare daca n-ai mestecat-o bine pe cea dinainte. Astfel creierul tau va avea timp sa proceseze si te va anunta cand se va fi saturat. 
 
4. Foloseste-ti simturile 
 
Inainte de a inghiti, analizeaza mancarea si tot ce presupune masa pe care o servesti. Fii atent la cum miroase, cum arata, ce textura si ce gust are, ba chiar si la sunetele pe care le scoate furculita cand o atingi de farfurie. Simturile tale te ajuta sa fii ancorat in prezent.
Tags:
mancat
fond nervos
fond emotional
emotii
stres
mancare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare