9 obiceiuri care te tin departe de Alzheimer

Afectiuni 13.08.2013 Livia Caled

La varsta a treia, creierul incepe sa ne faca feste si sa dea semne de oboseala. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat creierul isi pierde capacitatea de a face legaturi intre neuroni, capacitatea de invatare fiind din ce in ce mai mica. Oamenii de stiinta au incercat sa afle de ce doar unii oameni fac Alzheimer iar altii nu si ce contribuie la dezvoltarea acestei maladii. Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta, insa s-a observat ca persoanele care isi mentin creierul activ, au o dieta sanatoasa si fac miscare zilnic sunt mai putin predispuse la a dezvolta Alzheimer.

Iata mai jos 9 obiceiuri despre care se crede ca au efect in lupta impotriva Alzheimerului:

1. Mananca peste, avocado, nuci si seminte
Studiile realizate in mai multe universitati americane au aratat ca un regim alimentar care include alimente bogate in Omega-3 au un risc scazut de a dezvolta Alzheimer. Alimentele bogate in Omega-3 sunt pestele, in special somonul, fructele de avocado, semintele de in si nucile.

2. Consuma alimente cu scortisoara
Cercetatorii americani au descoperit ca anumiti compusi din scortisoara, mai precis aldehida si epicatechinul, cei care dau gustul acela inconfundabil si puternic, ar putea avea un rol important in oprirea procesului care declanseaza maladia neurodegenerativa cunoscuta sub numele de Alzheimer. Se pare ca acesti compusi impiedica formarea placilor de proteina, cele care declanseaza aceasta boala.

3. Mergi pe jos
Cu cat mergi mai mult pe jos, cu atat o sa ai o stare de sanatate mai buna. Neurologii au demonstrat in nenumarate randuri ca persoanele cu varsta peste 70 de ani care merg in jur de 10 kilometri pe saptamana sunt mai putin predispuse la a dezvolta Alzheimer. Este recomandat ca persoanele care nu au implinit 70 de ani sa parcurga peste 10 kilometri pe jos saptamanal. Concluziile studiilor sustin ca miscarea fizica, de la o banala plimbare la exercitii fizice sustinute, reduc cel putin la jumatate riscul bolii Alzheimer.



4. Fa curat
Studiile au aratat ca activitati simple ca gatitul, spalatul vaselor, stersul prafului si aspiratul ajuta la reducerea riscului de a dezvolta Alzheimer. Cercetatorii cred ca peroanele care sunt sedentare, stau mult in pat, se uita la televizor si refuza sa se miste, sunt mai predispuse la a dezvolta Alzheimer.

5. Citeste
Cu cat citesti mai mult, cu atat creierul tau o sa aiba mai multa activitate si o sa se mentina mai mult timp tanar. Creierul isi reduce volumul la varsta a treia, nu insa si in cazul persoanelor care au activitate mentala

6. Invata o limba straina
Faptul ca inveti o limba straina iti intareste creierul si te protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative. Studiile au aratat ca persoanele care vorbesc o limba straina au o activitate mentala mai intensa si mai echilibrata. Creierul este setat sa pastreze echilibrul intre cele doua limbi straine, fara sa se instaleze vreun conflict intre ele, si, implicit, fara sa dezvolti Alzheimer.

7. Pune turmeric in mancare
Puternic antioxidant si anti-inflamator, turmericul a fost mult timp folosit in China si in medicina ayurvedica pentru a trata o serie de boli, pornind de la probleme digestive pana la atrita. Studiile au aratat ca un compus din turmeric este foarte bun impotriva Alzheimerului, cancerului si diabetului.

8. Fa rebusuri
Rebusurile, cartile, sahul si alte jocuri tin creierul in priza si il forteaza sa aiba activitate. Cu cat ai mai multe activitati, cu atat starea ta fizica si mentala va fi mai buna. Cercetarile au aratat ca persoanele care se mentin preocupate cu rebusuri, integrame, gradinarit, biliard, ping pong si tot felul de alte jocuri au un risc mai scazut de a face Alzheimer.

9. Bea ceai verde
Ceaiul verde nu numai ca scade nivelul colesterolului, dar ajuta la imbunatatirea capacitatilor cognitive, mai ales in cazul barbatilor. Ceaiul verde se pare ca protejeaza creierul de Alzheimer si are un impact pozitiv asupra creierului. Asadar, consumati doua cani de ceai verde pe zi si n-o sa va para rau, ceaiul verde este bogat in antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire, ajuta la scaderea sanselor de dobandire a cancerului si ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Tags:
alzheimer cauze
alzheimer simptome
alzheimer regim
alzheimer dieta
stil de viata alzheimer
prevenire alzheimer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare