Alimentatia si serotonina

Alimentatia poate sa influenteze in mod imediat si direct starea de spirit. Exista o legatura directa intre alimentatie si serotonina, substanta din creier care controleaza starea generala de spirit a organismului si are o influenta asupra sanatatii mentale si fizice. Serotonia are ca scop sa te mentina satisfacut si relaxat, fiind un neurotransmitator care ajuta la trimiterea impulsurilor nervoase dintre celulele sistemului nervos central.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Modul in care alegi ceea ce-ti pui in farfurie are efect imediat asupra starii de bine si a confortului psihic pe care il resimti. Alegerile neinspirate in materie de mancare pot sa scada nivelul de serotonina si sa-ti dea o stare proasta, in timp ce alegerile inspirate si alimentele potrivite te vor inveseli si iti vor da tonusul psihic de care ai nevoie pentru a putea trece peste toate cu bine si cu optimism.

Carbohidratii au capacitatea de a creste nivelul de serotonina din creier. Productia de insulina creste atunci cand consumam carbohidrati, iar asta duce la scaderea nivelului de aminoacizi din sange, cu exceptia triptofanului, care este un precursor al serotoninei. Cand triptofanul ajunge sa aiba o rata mai mare decat alti aminoacizi, productia de serotonina creste. Dar, carbohidratii nu sunt neparat sanatosi. Alege variantele sanatoase din legume si cereale integrale.

Pe de alta parte ca o dovada a faptului ca o cale de mijloc este esentiala, o dieta saraca in carbohidrati influenteaza in sesn negativ nivelul serotoninei, ceea ce aduce  stari de depresie, tristete, tensiune si chiar furie. Regula este ca organismul are nevoie de o cantitate minima de carbohidrati in fiecare zi, excluderea lor din dieta fiind daunatoare nu doar pentru metabolism ci si pentru starea de spirit.

Un pahar de lapte cald sau un aliment bogat in carbohidrati, aduce un somn linistit si relaxant. Combinarea carbohidratilor cu proteine este o excelenta sursa de energie benefica in preajma examenelor, inainte de efort fizic sau in perioadele in care trebuie sa dovedesti maximum de concentrare. Si asta pentru ca proteinele ajuta la repararea tesutului muscular, iar carbohidratii funizeaza energie.

Mai trebuie spus ca serotonina poate sa aiba efecte diferite la fiecare persoana in parte. Consumand cantitati mari de carbohidrati iti poate creste chiar peste masura nivelul de energie, asa ca atunci cand vrei sa ai o zi de odihna, ai grija la alimentele din farfurie, scrie livestrong.com.

Alimentele, inclusiv cafeaua, alcoolul si dulciurile, sunt principalul factor care controleaza nivelul de serotonina din creier. Poti sa-ti pastrezi tonusul bun, dovedind putina atentie fata de ceea ce ai in farfurie. E foarte simplu!

Tags:
Alimentatia si serotonina
alimentatie sanatoasa
depresie
carbohidrati
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare