Alimente bogate in vitamina K

Vitamina K este o vitamina responsabila in buna functionare a multor sisteme din corpul nostru. Cea mai bine bunoscuta functie a sa sta in asistarea procesului de coagulare a sangelui.
 
De asemenea, ajuta la intarirea oaselor si la evitarea formarii de pietre la rinichi
 
Exista presupuneri in lumea medicinala cum ca vitamina K are un rol important in tratatrea osteoporozei, bolii Alzheimer, dar si in prevenirea anumitor forme de cancer si a unor boli cardiovasculare.
 
Consumul in exces nu este recomandat, iar suplimentele de vitamina K se dau doar in cazuri absolut extreme. Cu toate acestea, ne trebuie un aport optim de vitamina K in organism. Uite ce alimente sunt bogate in aceasta vitamina.
 
 
1. Kale
Nu-i de mirare ca prima pe lista ar fi Kale. Este cea mai bogata sursa de vitamina K din intreg regnul vegetal. Aceasta leguma de un verde inchis este oricum considerata o fabrica de vitamine, minerale si antioxidanti. Recomandam consumul al dente, la aburi sau fiarta mai degraba decat cruda.
 
2. Spanac
Pana de curand se credea ca spanacul este foarte bogat in fier, insa s-a dovedit a fi doar o greseala de scriere. Desi contine destul fier, spanacul contine suficienta vitamina K. In 200 de grame de spanac regasim 800 micrograme de vitamina K, ceea ce depaseste recomandarile doctorilor de consum (intre 70 si 120 de micrograme pe zi).
 
Varza de Bruxelles + Kale + 1 lingura ulei + sare + piper, gata sa intre la cuptor pentru 12 min
 
3. Uleiul de peste
Practic orice fel de ulei de peste este un furnizor bun de vitamina K si nu numai. Din peste, ne facem plinul de acizi grasi tip Omega 3 asa ca nu uita sa incluzi si un tartar sau o conserva de ton in dieta ta din cand in cand.
 
4. Varza de Bruxelles
Desi nu ne dam in vant dupa ele, verzisoarele astea mici sunt foarte sarace in calorii si bogate in vitamina K. Din 200 de grame de verzisoare putem primi pana la 300 de micrograme de vitamina K. 
 
In afara de astea, condimentele pudra de chilli, paprika, curry sau chiar anumite ierburi uscare (cimbru, busuioc, oregano, salvie, patrunjel) si unele fructe (zmeura, coacaze) sunt bogate in vitamina K. Practic, n-ai cum sa dai gres daca incluzi o mare diversitate de legume in dieta ta.
Tags:
vitamina k
osteoporoza
alzheimer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare