Alimente pentru o digestie usoara

Afectiuni 20.01.2009

Trebuie sa retii un amanunt important si anume, ca daca nu mananci sanatos ori exagerezi in privinta portiilor si digestia o sa-ti cauzeze probleme. Cand servesti portii mari, digestia dureaza mai mult timp, iar daca vorbim despre preparate pe baza de carne inevitabil apar probleme daca nu se consuma cu moderatie. Un sfat pertinent ar fi sa nu servesti nimic inainte de culcare, tocmai pentru a nu ingreuna digestia. Daca servesti o cina copioasa digestia o sa fie una greoaie, ceea ce iti va afecta somnul. Inainte de masa de pranz este bine sa consumi fructe si legume proaspete pentru a pregati tractul digestiv. Trebuie sa retii un amanunt important si anume ca fructele si legumele (de preferat consumate proaspete) ajuta digestia, ca de altfel si un pahar cu apa servit intre mese.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Evident ca daca vei servi meniuri light gen supe, ciorbe, digestia nu-ti va cauza probleme, insa cand vorbim de meniuri sofisticate, preparate pe baza de carne trebuie avute in vizor si cateva metode pentru a usura digestia. In functie de cat mancam organele implicate in procesul de digestie sunt mai mult solicitate, la unele persoane o digestie greoie poate cauza dureri. Cheia in toata aceasta problema este includerea in meniu a acelor alimente bogate in nutrienti si usor digerabile. Iata o lista a cinci dintre aceste alimente, care pot imbunatati semnificativ sanatatea sistemului tau digestiv, precum si abilitatea de descompunere si absorbitie a nutrientilor.

 

Sfecla rosie
Daca suferi de constipatie, atunci sflecla rosie ar trebuie sa faca parte din meniurile dietei tale. De fapt ambele tipuri de sfecla au in compozitie cantitati mari de fibre, care pot ajuta la transportul resturile din alimente prin intestinul subtire si-apoi cel gros fara a exista vreun fel de probleme.
Sfecla rosie contine cantitati mari de potasiu si magneziu, iar celalalt tip de sfecla este o sursa excelenta de beta-caroten, fier si calciu. Toti acesti nutrienti sunt responsabili in mod direct sau indirect de mentinerea sanatatii tractului digestiv si de fibrele subtiri ale muschilor care creeaza contractii pentru a produce miscari in stomac.
Poti sa gatesti sfecla la aburi, este o metoda buna de conservare a nutrientilor, avand in vedere ca prin fierbere se pierd multe din vitamine.
Astfel, cureti coaja sfeclei rosii, o tai in bucati aseaza feliile intr-un vas timpul acordat inabusirii este de aproximativ 10 minute. Poti servi feliile de sfecla rosie cu un bol de orez brun, impreuna cu cateva felii de avocado. Nu adauga sare peste sfecla.

 

Cartofii galbeni si dulci
Daca sunt gatiti si consumati in coaja, cartofii galbeni Yukon precum si cei dulci reprezinta o sursa excelenta de fibre. De asemenea, asigura organismului complex de carbohidrati, vitamina B6, vitamina C si mangan.
Cartofii galbeni Yukon, dar si cei dulci constituie alimente de baza in tratarea ulcerului peptic, duodenal si in cateva stadii ale bolilor de stomac.
O banala supa preparata din cartofi galbeni Yukon, gatiti la aburi, si cartofi dulci, impreuna cu suc de telina, functioneaza pentru multi dintre cei suferinzi de ulcer.

 

Tags:
sfecla rosie
cartofi galbeni
avocado
ulei din ficat de batog
ovaz
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare