Alimente pentru un colon sanatos

Unele dintre cele mai cunoscute alimente care detoxifica colonul sunt: fructele, fasolea, cerealele integrale, legumele si nucile. Consumul de alimente bogate in fibre este esential in mentinerea sanatatii colonului. Fibrele din alimentatia de zi cu zi regleaza functiile sistemului digestiv si mentin tractul curat.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Fibrele insolubile sunt esentiale in eliminarea resturilor de mancare din organism, in plus acestea previn constipatia. Mai mult de atat cresc nivelul bacteriilor bune in tractul digestiv. Surse bune de fibre solubile sunt: fulgii de ovaz si semintele de in. La care se adauga: merele, oerzul brun, citricele, taratele, mazarea, varza, morcovii si ridichiile. Alte alimente care au rolul de a detoxifia colonul sunt acelea bogate in clorofila. Da, da clorofila! Adica cele verzi. Clorofila elimina toxinele din tractul digestiv. Alimente bogate in clorofila sunt: spirulina, orzul si iarba verde. 

 

Orezul brun

Stiati ca orezul brun este o sursa excelenta de fibre insolubile? Aceste fibre regleaza digestia, grabind deplasarea hranei din stomac (acolo unde se realizeaza digestia) in colon. 

 

Sucul de prune

Bunica stia ea ce stia cand bea suc de prune. Daca nu stiati sucul de prune contine fibre solubile, care actioneaza precum un lubrifiant deplasand hrana (ingerata) mai repede in colon. 

 

Semintele de in

Despre semintele de in am aflat acum ceva timp, ca ar fi o sursa buna de acizi grasi omega 3. Eh, cum nu stiti ce sunt acizii grasi? Chiar nu stiti? Ei bine, acestia fac parte din categoria grasimilor sanatoase, care previn cresterea nivelului de colesterol in sange, ce ar putea favoriza depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, declansand astfel bolil la inima (de exemplu ateroscleroza).

 

Evident ca mai exista si alte alimente care sunt bogate in acizi grasi omega 3. Medicii nutritionisti ne sfatuiesc sa consumam de doua-trei ori pe saptamana alimente bogate in acizi grasi omega 3 (de exemplu pestii grasi).  Dar, acesta nu este singurul beneficiu al consumului de seminte de in. Acestea contin fibre solubile si fitonutrienti, care mentin sanatateacolonului. Mai mult de atat, semintele de in au propietatea de a preveni cancerul de colon.  

 

Tags:
colon
clorofila
orez brun
alimente verzi
fibre solubile
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • ioana
    1. ioana 17.09.2009 15:22

    Va multumesc pentru aceste informatii!!!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare