Indulcitorii naturali

Dintre cele mai sanatoase alternative la zahar, vom trece acum in revista cele mai importante trei dintre acestea: sucul de trestie de zahar, siropul de artar si mierea.

Sucul de trestie de zahar

Trestia de zahar este sursa din care provine zaharul, e drept. Insa sucul pur din trestia de zahar nu trece prin procesele de rafinare pe care le parcurge, pana la final, zaharul. Si bine face. Asa cum se stie, zaharul rafinat este asociat cu cancerul de colon si cu diabetul. Ce se intampla insa cu fratele lui, sucul de trestie?

Denumit si “zaharul nerafinat” in Europa, sucul de trestie de zahar nu a fost asociat pana acum cu nici un efect negativ, daca este consumat cu moderatie. Trebuie spus ca, desi denumit suc, acesta are o consistenta destul de asemanatoare cu zaharul, fiind alcatuit din particule marunte. Este adevarat ca are o culoare mai inchisa decat zaharul rafinat.

Sucul de trestie de zahar este foarte bogat in riboflavina si nicina (vitamine din categoria B), acest lucru insemnand importante beneficii pentru sanatatea pielii si a sistemului digestiv.

Continut caloric: 111 calorii pentru 28 de grame de suc de trestie de zahar.

Siropul de artar

Considerat mai eficient decat mierea din punct de vedere al numarului de calorii dar si al procentului mai ridicat de minerale, siropul de artar si-a cunoscut faima in Canada si-n toata America de Nord dar incepe sa fie cunoscut si in Europa.

Bogat in mangan si zinc, siropul de artar previne afectiunile inimii, ii ajuta pe barbati in prevenirea aparitiei cancerului la prostata si protejeaza sistemul imunitar.

Siropul de artar este comercalizat in doua variante mari: Gradul A si Gradul B. A, sosit si el in alte trei subvariante, este destinat consumului personal, in timp ce Gradul B este destinat gatitului, avand o aroma mai pronuntata. Dupa ce ati desfacut o sticluta, este indicat apoi sa o pastrati doar in frigider.

Continut caloric: 30 calorii la o lingurita de sirop pur.

Mierea

Tratata intr-un capitol separat al acestui site, mierea se alatura si ea celor mai sanatosi indulcitori naturali recomandati in consumul zilnic. Avand un continut caloric mai ridicat decat siropul de artar, mierea este vedeta pozitiva in batalia cu zaharul, vedeta negativa. Bogata in aminoacizi, antioxidanti, calciu, cupru, fier, mangan, magneziu, fosfor sau potasiu, mierea trebuie tinuta la temperatura camerei, avand grija insa sa nu stea langa surse de frig sau de caldura.

Continut caloric: 60 calorii la o lingurita de miere pura.

CONCLUZIE: 

In ultimul timp s-au facut ceva pasi in eliminarea zaharului alb din alimentatia zilnica, prin inlocuirea acestuia cu zaharul brun, mai putin rafinat si ceva mai sanatos. Haideti insa sa facem inca un pas si sa avem tot timpul in bucatarie cel putin miere si sirop de artar, care se gasesc in magazine si sa incercam sa facem rost si de suc de trestie de zahar. Oricare dintre cele trei variante prezentate mai sus este cu mult mai sanatoasa decat zaharul pur, asa ca ar trebui sa faceti un mic efort si sa va schimbati preferintele in materie de indulcitori, daca inca folositi zaharul clasic.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Maria Ionescu
    1. Maria Ionescu 20.09.2012 16:37

    Eu am gasit, la recomandarea prietenei mele medic nutritionist, un indulcitor natural care se numeste Xylitol care prezinta urmatoarele avantaje: * este natural 100% -se produce prin fermentatie naturala, * slab glicemic -indice glicemic 7 comparativ cu 85 al zaharului * slab caloric-40% calorii, * arata si se comporta ca si zaharul avand aceeasi putere de indulcire, * are proprietati antibacteriene, * nu altereaza gustul alimentelor, * se poate folosi la temperaturi inalte, !!!! deci il folosesc fara nicio grija la gatit * se dizolva si la temperaturi mici, * nu are contraindicatii, * se foloseste de catre diabetici si in cure de slabire precum * este si antibacterian * ajuta foarte mult la mentinerea unei igiene bucale corespunzatoare Se numeste XyloSweet - 100% xylitol. Pentru mai multe detalii puteti accesa pe www.xlear.ro. Pe acest site am vazut si celelalte produse ale lor indulcite toate cu Xylitol si am ramas foarte incantata de cele pe care le-am incercat. Astept pareri. Multumesc

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare