Bananele

PROPRIETATILE DE BAZA

Vitamina B6 este vitamina cu cea mai mare pondere in alcatuirea unei banane. Urmeaza apoi potasiul, vitamina C, fibrele si manganul. Continutul de potasiu dintr-o banana mai mare poate ajunge chiar si pana la 600 de miligrame.

Atentie, banana nu este recomandata deloc diabeticilor, din cauza continutului de enzime zaharoase.

Se spune ca o singura banana consumata zilnic previne ingrosarea sangelui si arteroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor din cauza grasimilor depozitate).

Alte functii pozitive ale consumului de banana:
- previne afectiunile inimii;
- asigura sanatatea sistemului osos;
- previne mai multe tipuri de ulcer, in principal ulcerul de stomac;
- creste capacitatea de concentrare, gratie potasiului;

Continut caloric: 94 la 100 de grame, 108 la o banana de 120 de grame.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE


In majoritatea tarilor, banana se consuma, in principal, in starea naturala, dupa ce i se curata coaja. Banana este insa si un important element in salatale exotice de fructe sau in decorarea unor prajituri sau torturi.

Unele popoare, din America Centrala si de Sud, dar si din Asia de Sudest, folosesc banana pentru prepararea felurilor principale de mancare, insa in acest caz banana trebuie sa aiba coaja verde la suprafata. Tot in Asia, feliile de banana prajite in ulei sunt la mare cautare si fac parte din deserturile clasice ale acestor popoare.

Frunzele bananului se folosesc pentru impaturirea mai multor feluri de mancare inainte ca acestea sa fie puse la fiert sau la copt.

Chipsurile de banana au inceput sa castige din piata, obtinandu-se prin deshidratare fortata, in acest fel fiind creata si faina de banana, populara in special in zona Caraibelor.

Cel mai cunoscut desert pe baza de banana este renumitul Banana Split, in care o banana sectionata pe din doua, in lungime, este acoperita cu inghetata si frisca.

In fine, piuerul de banane se recomanda in alimentatia bebelusilor care au implinit 4 luni.

REACTII ADVERSE

Banana este una dintre putinele fructe care pot provoca alergii toxice; daca o persoana este alergica la latex, atunci automat va fi alergica si la banana; o banana coapta artificial cu etilen are un continut sporit de enzime care pot provoca alergii si urticarii.

Exista persoane care sufera de sindromul alergiei orale cauzat de banana si, prin urmare, nu pot consuma aceste fructe. Alergia se manifesta prin mancarimi si iritatii in zona gatului.

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare