Mazarea
Din pacate, mazarea este disponibila proaspata doar primavara si vara, in restul anului fiind usor de gasit in conserve, in suc propriu, sau congelata.
PROPRIETATILE DE BAZA
Nu mai putin de sapte vitamine si sapte minerale intra in compozitia unui bob de mazare. Vitaminele sunt K (51% din necesarul zilnic al organismului, la o portie de 150 de grame), C (31%), B1, A, B2, B3, B6. Mineralele sunt manganul, magneziul, cuprul, fierul, fosforul, zincul, potasiul. Pe langa acestea mazarea mai este compusa si din acid folic, fibre si proteine.
Acum, le ce este util consumul de mazare, in afara intrebuintarilor culinare? Ajuta la protejarea sistemului osos, a inimii si a vaselor sanguine. Mai mult, mazarea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Daca va simtiti obositi, o portie de mazare va va repune pe picioare, garantat, gratie nutrientilor care produc energie.
Trebuie stiut insa ca mazarea este total nerecomandata persoanelor care sufera de enterita sau de guta.
Continut caloric: 85 la 100 de grame.
CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE
Mazarea este folosita in Romania in principal pentru prepararea mancarurilor cu sosuri, pe baza de mazare si de carne. Insa, din pacate, este fiarta in exces si i se adauga si mult sos de tomate.
O metoda foarte sanatoasa de a gati mazarea este urmatoarea: intr-un vas metalic, asezati pe fundul acestuia mai multe frunze de salata, peste care puneti mazarea boabe, apoi acoperiti cu alte frunze de salata, puneti un pahar de apa, putina sare si lasati la fiert pentru 15-20 de minute. Puteti adauga si alte mirodenii.
Boabele de mazare se mai folosesc si in salate, in special in cea de beoff, dar si in salate cu piept de pui. Apoi, mazarea la abur este folosita ca si garnitura, alaturi de alte legume. In fine, puteti obtine o delicioasa supa crema din mazare, prin pisarea mecanica a boabelor usor fierte sau, direct, a boabelor de mazare din conserva.
LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI MAZAREA
Daca aveti sansa de a gasi pe piata mazare proaspata, trebuie sa fiti atenti ca boabele sa fie tari, iar culoarea sa fie verde mediu. O culoare mai deschisa sau mai inchisa inseamna ca bobul nu se afla la etapa recomandata pentru a beneficia de aportul maxim de vitamine si de minerale. Daca gasiti mazare in pastai, pipaiti pastaile si aveti grija ca acestea sa para cat mai pline si mai tari.
Acasa, dupa ce ati achizitionat mazarea proaspata, este indicat sa o consumati imediat. Daca nu, tineti-o in frigider, si nu la temperatura camerei, pentru doua-trei zile.
Daca nu gasiti mazare proaspata, atunci e bine sa alegeti mazarea congelata la pungi, in detrimentul celei in cutii metalice, fiindca isi pastreaza mai bine calitatile nutritive.
CONCLUZIE:
Mazarea este bogata in carbohidrati, ceea ce o face sa fie respinsa de catre persoanele care tin la silueta, fiind insa o leguma foarte iubita de catre vegetarieni. Este considerata si o leguma foarte ieftina, ceea ce o face accesibila tuturor.
PROPRIETATILE DE BAZA
Nu mai putin de sapte vitamine si sapte minerale intra in compozitia unui bob de mazare. Vitaminele sunt K (51% din necesarul zilnic al organismului, la o portie de 150 de grame), C (31%), B1, A, B2, B3, B6. Mineralele sunt manganul, magneziul, cuprul, fierul, fosforul, zincul, potasiul. Pe langa acestea mazarea mai este compusa si din acid folic, fibre si proteine.
Acum, le ce este util consumul de mazare, in afara intrebuintarilor culinare? Ajuta la protejarea sistemului osos, a inimii si a vaselor sanguine. Mai mult, mazarea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Daca va simtiti obositi, o portie de mazare va va repune pe picioare, garantat, gratie nutrientilor care produc energie.
Trebuie stiut insa ca mazarea este total nerecomandata persoanelor care sufera de enterita sau de guta.
Continut caloric: 85 la 100 de grame.
CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE
Mazarea este folosita in Romania in principal pentru prepararea mancarurilor cu sosuri, pe baza de mazare si de carne. Insa, din pacate, este fiarta in exces si i se adauga si mult sos de tomate.
O metoda foarte sanatoasa de a gati mazarea este urmatoarea: intr-un vas metalic, asezati pe fundul acestuia mai multe frunze de salata, peste care puneti mazarea boabe, apoi acoperiti cu alte frunze de salata, puneti un pahar de apa, putina sare si lasati la fiert pentru 15-20 de minute. Puteti adauga si alte mirodenii.
Boabele de mazare se mai folosesc si in salate, in special in cea de beoff, dar si in salate cu piept de pui. Apoi, mazarea la abur este folosita ca si garnitura, alaturi de alte legume. In fine, puteti obtine o delicioasa supa crema din mazare, prin pisarea mecanica a boabelor usor fierte sau, direct, a boabelor de mazare din conserva.
LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI MAZAREA
Daca aveti sansa de a gasi pe piata mazare proaspata, trebuie sa fiti atenti ca boabele sa fie tari, iar culoarea sa fie verde mediu. O culoare mai deschisa sau mai inchisa inseamna ca bobul nu se afla la etapa recomandata pentru a beneficia de aportul maxim de vitamine si de minerale. Daca gasiti mazare in pastai, pipaiti pastaile si aveti grija ca acestea sa para cat mai pline si mai tari.
Acasa, dupa ce ati achizitionat mazarea proaspata, este indicat sa o consumati imediat. Daca nu, tineti-o in frigider, si nu la temperatura camerei, pentru doua-trei zile.
Daca nu gasiti mazare proaspata, atunci e bine sa alegeti mazarea congelata la pungi, in detrimentul celei in cutii metalice, fiindca isi pastreaza mai bine calitatile nutritive.
CONCLUZIE:
Mazarea este bogata in carbohidrati, ceea ce o face sa fie respinsa de catre persoanele care tin la silueta, fiind insa o leguma foarte iubita de catre vegetarieni. Este considerata si o leguma foarte ieftina, ceea ce o face accesibila tuturor.
8 Comentarii
mazarea ingrasa?
Da, mazarea ingrasa, fiindca are un continut mare de carbohidrati. Nu trebuie sa ne speriem insa de boabele de mazare din salate, ci de cantitatile mari consumate, cum ar o mancare de mazare consumata 4-5 zile.
mazarea nu ingrasa.eu am slabit mancand mazare.secretul este sa o consumi fara paine.
in sfirsit un baiar destept...si eu am slabit cu mazare cred ca am mincat..tone...dar totul sta la baza fara piine
da sigur mazarea ingrasa daca o mananci de exemplu cu costite grase de porc si cateva felii de paine.
tin dieta ,mazarea imi da satietate va rog nu-mi spuneti ca ingrasa ,nu mananc multa
mazarea are ceva calorii, DAR este esential modul in care o pregatesti. simpla, fiarta (daca este cazul)sau doar putin trasa intr-un strop de ulei cu suc de lamaie si marar mult e ok! totusi nu abuza.... :))
Imi place mazarea doar cu usturoi verde .Iese o salata de te lingi pe degete. Cateodata mai adaug si file de peste in ea.