Lintea

Cele mai indicate tipuri de linte in alimentatie sunt cele de culoare verde sau cele maronii, fiindca isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii, restul devenind cremoase.


PROPRIETATILE DE BAZA

Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este lintea incat 100 de grame reprezinta tot necesarul zilnic al organismului pentru acest metal. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular.

Dupa molibden, cea mai mare concentratie in linte este reprezentata de acidul folic si de fibre, doua elemente absolut vitale. Alti nutrienti importanti din alcatuirea unei boabe de linte sunt manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul, vitamina B1.

Dar iata care sunt beneficiile practice ale consumului regulat de linte:

- Ajuta la scaderea colesterolului si controleaza nivelul zaharului din sange;

- Previne aparitia afectiunilor inimii;

- Sporeste nivelul de energie al organismului si creste rezistenta fizica la efort;

- Este recomandata in tratamentul post-operatoriu (starile de convalescenta);

- Este recomandata mamelor care alapteaza;

Nu exista contraindicatii serioase pentru linte, insa este indicat ca dieta sa nu se bazeze excesiv pe consumul acestei legume, pentru a nu se solicita prea mult aparatul digestiv. Totusi, in caz de indigestie, obezitate, cistita, guta, este recomandat sa se evite consumul de linte.

Calorii: 115 la 100 de grame de boabe de linte gatite.


ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM  DEPOZITATI LINTEA

Fie ca veti cumpara boabele de linte ambalate in pungi, fie varsate, este bine sa  fiti atenti sa nu fi fost expuse unei surse de umezeala in apropiere. Daca gasiti linte la cutie, uitati-va pe ambalaj, sa nu aiba aditivi alimentari sau sare adaugata.
Puteti depozita lintea intr-un loc uscat, intunecat si racoros, insa intr-un recipient in care nu intra aerul. In aceste conditii rezista fara probleme un an de zile. Daca ati gatit mancare de linte si nu ati terminat-o la o masa, o puteti tine la frigider maximum trei zile, insa trebuie sa o acoperiti cu un capac.

Este posibil sa gasiti lintea in mai multe culori: verde, portocalie, maronie, galbena, rosie. Diferentele constau in timpul de fierbere: cele verzi se fierb cel mai mult, aproximativ 30 de minute, in timp ce cele rosii doar 20 de minute. O alta diferenta este reprezentata de continutul de fibre, cele de culoare verde avand un continut de 3 ori mai mare decat cele de culoare rosie.


Tags:
linte
molibden
retete cu linte
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
5 Comentarii
  • robert.tudor
    1. robert.tudor 28.04.2009 09:02

    dar,ptr diabetul zaharat,este buna lintea sa o consumi,in cantitate mai mare,adica ;supa,mincare scazuta?

  • Cristi Roman
    2. Cristi Roman 29.04.2009 02:32

    Pentru diabetul zaharat este indicat consumul mediu, limitat, de linte, ?i întotdeauna fiart?. Apa în care s-au fiert boabele trebuie aruncat?.

  • ADRIAN
    3. ADRIAN 25.02.2010 11:48

    AM GASIT O RETETA DE SLABIT IN FORMULA AS. O SAPTAMANA SE MANANCA NUMAI SUPA DE LINTE, FARA NIMIC ALTCEVA,+2 LITRII DE APA PLATA SAU CEAI.AM CITIT IN ARTICOL CA NU AR FI BUNA LA OBEZITATE. CE PARERE AVETI? MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSUL DV.STIMA

  • larisa
    4. larisa 16.09.2010 11:48

    care ar fii modul in care trebuie consumata lintea pentru a nu te ingrasa si pentru a.ti fii de folos.multumesc anticipat

  • ADRIAN
    5. ADRIAN 16.09.2010 19:17

    BUAMEA ,DAR NU CONTIN SEARA.AM PRIMIT UN RASPUNS LA INTE NIMIC. VA ROG, DACA PUTETI, SA IMI RASPUNDETI LA INTREBARE.STIMAREBAREA

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare