Bucataria Israeliana

Calatorii 01.06.2009 dietetik

Bucataria israeliana mai este puternic influentata insa si de bucataria arabo-mediteraneeana, gratie asezarii geografice. Nu trebuie uitat ca actuala bucatarie israeliana are la baza bucataria veche evreiasca, veche de peste 2000 de ani, si in care factorul religios este determinant. Ne vom concentra insa in actuala prezentare pe bucataria moderna israeliana, cea pe care o putem intalni in calatoriile facute in Israel. Per ansamblu, avem de-a face cu o bucatarie considerata gustoasa si inedita dar calorica insa, in care cuvantul kosher (cuser) este de baza.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Stilul kosher (cuser) pe curt


Kashruth (kosher sau cuser, in limba romana) reprezinta un set de legi de alimentatie inspirate din religie, potrivit carora nu doar carnea de porc este interzisa, ci si cea de iepure sau cea de la pasarile de prada; de altfel, intreaga bucatarie israeliana (evreiasca) se invarte in jurul mai multor obiceiuri traditionale religioase; o alta lege kosher de baza spune ca nu trebuie sa se consume carne si produse lactate in acelasi timp, ci la un interval de minimum 6 ore. Multe restaurante au chiar spatii separate de pregatire a produselor de carne si lactate.


Ingredientele de baza


Carnea  – porcul fiind interzis de catre legile divine, carnea de miel, oaie, capra vita sau de pui se folosesc intens, insa carnea trebuie sa fie scursa complet de sange inainte de a fi preparata; carnea se prepara in majoritatea cazurilor la cuptor, sarata sau prajita; pestele este foarte iubit inca din trecut, insa este consumat doar pestele clasic, nu si fructele de mare, care sunt neconforme cu stilul cuser;

 

Vegetalele cerealele se afla la mare cautare, graul, porumbul sau orzul fiind folositecel mai des; dintre legume castravetii, morcovii, lintea, fasolea, cartofii, ceapa, prazul si usturoiul sunt printre obsinuitele gospodariilor; fructele se consuma la final de mese sau chiar in mancaruri si sunt reprezentate de smochine, mere, citrice, struguri (si acestia avand incarcatura religioasa); maslinele ocupa un loc special, gratie culturilor extinse de maslini;


Lactatele – importante, insa trebuie evitate de catre cei care tin diete, fiindca israelienii consuma lactate mai grase, deoarece le folosesc pentru prepararea mai multor specialitati consistente; laptele israelian este materie prima pentru nenumarate tipuri de iaurturi si inghetate de o excelenta calitate;


Feluri renumite de mancare


Ptitim – mai este denumit si “cous-cous-ul israelian”; reprezinta coca obtinuta din faina de grau si transformata in dimensiunile unor boabe de grau sau a unor boabe de orez si facuta la cuptor, servita alaturi de rosii si de salata; se mai numeste si “orezul lui Ben Gurion” – fiindca a fost inventat de catre autoritatile statului Israel in perioada 1949-1959, la cererea primului ministru Ben Gurion, intr-o perioada de crunta saracie a tarii, cand orezul nu se gasea; in prezent, ptitim se serveste in special copiilor sau ca garnitura pentru snitele;


Shakshook – nu este un fel 100% israelian, avand influente magrebiene, insa se gateste constant in aceasta bucatarie; este gatita la cuptor, la foc mic si consta dintr-un amestec de rosii, ardei si de mirodenii (in principal usturoi), la finalul caruia se pun si oua; procesul este indelungat, insa rezultatul este spectaculos, in materie de gust;


Cholent  (Chamin) -  este o mancare traditionala de Sabbath (ziua de odihna) si preparata timp de aproximativ 12 ore, peste noapte, pentru a fi servita la pranzul de Sabbath (nu se gateste nimic in timpul acestei zile); este o tocana ce consta din carne (vita sau pui), cartofi, fasole (sau orez) si orz, toate gatite la o temperatura constanta sub cea de fierbere, timp de aproximativ 12 ore; israelienii spun ca cel mai dulce somn este cel de dupa consumul acestui tip de mancare;


Hraime – reprezinta peste copt in sos de ardei iute si servit ca si gustare de Sabbath de catre evreii Mizrahi; pentru cei care nu prefer mancare aiute, exista si o variant facuta in sos de ardei gras;


Gefilte fish
– practic, reprezinta peste umplut, insa acest fel este ceva mai complex si consta dintr-un peste (in general somn sau stiuca) care a fost curatat de oase si care apoi este umplut cu o pasta provenita de la un alt peste fara oase tocat cu ceapa; apoi pestele astfel umplut se gateste la cuptor sau se prajeste; o alte reteta pentru aceasta specialitate, insa mai putin folosita: un peste de aproximativ un kilogram este taiat in bucati, i se scot oasele apoi carnea este tocata alaturi de ceapa si se obtin niste mici chiftele care sunt apoi prajite;


Tags:
istrael
kosher
cuser
ptitim
shakshook
cholent
hraime
gefilte fish
blintzes
sufganyah
krembos
Hanukkah
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • gabi tamas
    1. gabi tamas 19.01.2012 23:01

    ador mancarurile israeliene,sunt gustoase si sanatoase in special humus,cus.cus salatele servite in Sabbath sunt exceptionale

  • Yaniv
    2. Yaniv 09.01.2016 23:55

    La gefilte fish nu are cum s? fie folosit somnul, fiind un pe?te non-kosher. Kashrut-ul permite consumarea pe?tilor cu înot?toare ?i solzi (somnului lipsindu-i solzii). Shalom!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare