Zmeura


PROPRIETATILE DE BAZA

100 de grame de zmeura proaspata asigura jumatate din necesarul zilnic de mangan al organismului si 40% din cel de vitamina C. Urmeaza apoi, ca nutrienti activi importanti, fibrele, acidul folic, vitamina B2 (riboflavina), magneziul, vitamina B3, potasiul, acizii grasi omega 3 si cuprul.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Zmeura este o sursa excelenta de acid elagic, un fitonutrient antioxidant care are proprietatea de a preveni deteriorarea celulelor. Alaturi de acidul elagic, exista insa mai multi flavonoizi care au calitatea de a preveni inmultirea bacteriilor din organism, gratie proprietatilor antimicrobiene. Ca si strugurii, si zmeura este bogata in tanin, un alt fitonutrient cu proprietati antioxidante.

In comparatie cu capsunele, zmeura are cu 50% mai multi antioxidanti, la aceasi cantitate luata in calcul. In comparatie cu kiwi, zmeura este de trei ori mai activa, iar in comparatiae cu rosiile este de 10 ori mai activa. Speram ca aceasta scurta demonstratie statistica a fost suficienta pentru a va da seama de calitatile zmeurelor in materie de antioxidanti. O veste buna: congelarea zmeurei nu afecteaza decat intr-un mod infim cantitatea de antioxidanti.

Ca si in cazul altor fructe, si consumul regulat de zmeura are darul de a proteja pe termen lung globul ocular si majoritatea functiilor acestuia. Asadar, nu numai morcovii ne ajuta sa vedem bine, ci si delicioasa zmeura. Ceaiul din frunze de zmeura rosie este de ajutor pentru ulcerul de gura si pentru cancerul de gat. In fine, alte beneficii ale consumului de zmeura includ tratarea diabetului, a cistitei si scaderea febrei.

Contraindicatii: fiindca au un continut ridicat de oxalati, zmeurele nu trebuie consumate in cantitati mari de persoanele care au diferite afectiuni ale rinichilor.

Continut caloric: 48 la o portie de 100 de grame.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Zmeura se consuma cel mai des in forma proaspata si naturala. De aici insa, ramificatiile tin de fiecare si de propriile metode sau idei de consum. Oricum, inainte de a le consuma trebuie sa le spalati cu un jet fin de apa, care sa nu le afecteze integritatea.

In Romania, zmeura este folosita cel mai des la prajituri, la obtinerea unei delicioase spume, la prepararea de inghetata sau la gemuri si dulceturi.

Iata insa alte cateva idei de intrebuintare a zmeurelor, in afara de consumul direct:

  • Dimineata, puteti amesteca 15-20 de zmeure cu lapte si cu cereale, sau cu iaurt si cu cereale, pentru un mic dejun consistent si energizant;
  • Desi la prima vedere pare o combinatie imposibila, incercati sa amestecati zmeura cu otet balsamic fin, veti descoperi o senzatie noua;
  • Ati gatit clatite si nu doriti sa puneti dulceata sau crema de ciocolata? Nimic mai simplu: amestecati iaurt natural cu miere, menta proaspata si zmeure pentru a obtine un topping racoros;
  • Sucul proaspat de zmeura, obtinut prin presarea directa a zmeurelor si apoi scurgerea printr-un tifon, nu numai ca este delicios, dar ajuta si in cazul arsurilor la stomac;

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI ZMEURA

Zmeura face parte din categoria celor mai perisabile tipuri de fructe din spectrul vegetalelor. De aceea, odata achizitionate, trebuie consumate in maximum doua zile. Disponibile natural incepand cu jumatatea verii pana la debutul toamnei, zmeurele cumparate trebuie sa nu fie moi si sa aiba culoare puternica (indiferent daca sunt rosii sau negre). Daca le achizitionati ambalate in cutiute de plastic, e bine sa aiba spatiu suficient, fiindca daca sunt ingramadite se deterioreaza foarte rapid.

Acasa, daca nu sunt consumate sau folosite pe loc, trebuie tinute doar la frigider, unde vor rezista maximum doua zile. Nu trebuie tinute la temperatura camerei sub nici o forma. Zmeura se congeleaza foarte usor: dupa ce o spalati cu un jet usor de apa, o stergeti cu un servetel de hartie, iar apoi o puteti congela, fara insa a pune zmeurele una peste alta, ci doar una langa alta, pe orizontala. Daca veti adauga inainte si putina zeama de lamaie peste ele, isi vor pastra intacta culoarea chiar si peste un an de zile, perioada maxima recomandata pentru depozitarea zmeurei la congelator.

 

INEDIT DESPRE ZMEURA

  • Potrivit specialistilor, zmeura, in forma ei salbatica, a aparut prima oara in perioada preistorica, in estul Asiei actuale, iar in Europa a patruns in secolul 16; in prezent, Rusia, Polonia si Serbia sunt cei mai mari producatori mondiali; in Romania regiunea Harghita – Covasna este cel mai mare producator national;
  • Florile plantei de zmeura sunt printre cele mai iubite de catre albine, in procesul de polenizare;
  • Stiati ca o zmeura cantareste, in medie, 4 grame si este compusa din aproximativ 100 de pernute?

CONCLUZIE: De la intrebuintarile culinare la cele in medicina, zmeura reprezinta una dintre cele mai prietenoase tipuri de fructe. Delicata, chiar fragila, micuta zmeura are insa calitati invers proportionale cu marimea ei. Prin urmare, trebuie sa o pretuim si s-o apreciem din ce in ce mai des.

Tags:
zmeura
antioxidanti
b2
magneziu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare