Bauturile energizante si efectele lor asupra sanatatii

Secrete 31.03.2009 dietetik

Multi dintre noi apeleaza la o tactica mult prea cunoscuta cresterea numarului de cesti cu cafea si tablete cu ciocolata. Si acesta ii confera organismului energie insa consumate in exces pot intoxica organismul. Iar daca nu stiai cafeaua ii asigura organismului energie pentru o perioada scurta de vreme, pentru ca mai apoi efectul sa treaca. Cert este ca tot mai multe persoane consuma in ultima perioada bauturi energizante pentru a face fata programul incarcat de peste zi. In ultimii ani au aparut pe piata tot mai multe bauturi energizante care au in compozitie taurina.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Substantele regasite in bauturile energizante


Carbohidratii
Daca ai sa citesti bine etichetele bauturilor energizante ai sa observi ca marea majoritate a acestora au la baza zaharuri. Zaharul este principala sursa de energie pentru celule. Cele mai des utilizate zaharuri sunt: sucroza si glucoza.
O cutie de bautura energizanta poate sa aiba 27 de grame de zahar si 112 Kcal. O asemenea cantitate de zahar poate produce deshidratare, in timp ce bauturile energizante ce contin multa fructoza pot produce diaree, accentuand deshidratarea. 


Ca sa previi eventualele neplaceri, evita sa consumi bauturi energizante imediat dupa terminarea exercitiilor fizice. Efortul depus in urma exercitiilor fizice duc la epuizare si deshidratare, de aceea consumul de bauturi energizante imediat dupa finalizarea programului de sport creeaza neplaceri, accentuand si mai mult senzatia de sete.

 

Cofeina
Are actiune de stimulare a sistemului nervos, dar doar pe o perioada scurta de vreme, efectul dureaza doar 2 ore. Dupa disparitia efectului persoana isi pierde din reactia de raspuns, devine inceata si letargica. Ca sa se obtina rezultate din punct de vedere intelectual si fizic este nevoie sa se consume o cantitate de 6 mg de cofeina raportat la fiecare kilogram din greutatea corpului. Este bine sa consumi din cand cofeina pentru ca are efecte benefice asupra organismului, in sensul ca mareste viteza de reactie si vigilenta. Cofeina este un diuretic natural provocand deshidratare. Evident ca daca este ingerata o cantitate mare de cafeina pot sa apara reactii adverse. Din cauza actiunii sale purgative, cofeina poate accentua senzatia de sete, provocand deshidratare. Insa totul se rezuma la moderatie. Daca in schimb vei face abuz s-ar putea sa experimentezi simptome de palpitatii, hipertensiune. In plus, daca nu stiai cofeina creeaza dependenta adica vei avea tendinta de a consuma din ce in ce mai mult pentru face performante.

 

Vitaminele
Unele bauturi contin vitamine din complexul B ce imbunatatesc starea mentala si buna functionare a organismului.

 

Tags:
cofeina
taurina
carbohidrati
zaharuri
sucroza
glucoza
extracte din plante
vitamine
efecte
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • georgiana
    1. georgiana 01.04.2009 16:56

    apelez zilnic la energizante si cred ca am devenit dependenta.stiu ca nu e bun dar nu pot sa ma opresc.feriti-va cat puteti de acesta

  • dana
    2. dana 22.06.2010 00:11

    buna,eu nu consum de obicei aceste bauturi ,dar am baut acum cateva zile o cescuta cat a de cafea de energizant si nu pot sa spun cat de rau m-ia fost dupa aceea. greata .palpitatii dureri de cap .stare de somnolenta .moleseala .si nu imi explic de ce ar fi trebuit sa fiu mai energic nu invers ati putea sa imi spuneti care e cauza ca nu inteleg?

  • whenigma
    3. whenigma 06.02.2011 02:13

    eu consum regulat energizante...sunt multumit de actiunea lor pe moment , nu stu pe viitor...pe un site scria ca , contin un ingredient cancerigen , care a fost testat pe soldati in vietnam....impotriva stresului...si multi au murit de cancer si au suferit de depresii...orkum ajuta ,revigoreaza , dar nu mai mult de unu pe zi...si ar trebui evitata regularitatea consumului lor...nicu 18

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare