Caisele
PROPRIETATILE DE BAZA
O caisa normala, de 35-45 de grame, asigura 20% din necesarul zilnic de vitamina A, 5% din cel de vitamina C, si intre 2 si 4 la suta din cel de fibre, potasiu si triptofan. Alti constituienti ai unei caise sunt apa (80-85%), zaharurile, magneziul, sodiul si fierul.
Nutrientii din caise protejeaza inima si vederea, iar fibrele combat efectele mai multor afectiuni. Continutul ridicat de beta-caroten si activitatea licopenului din aceste fructe fac ca sanatatea inimii sa fie protejata prin combaterea oxidarii. Licopenul este cunoscut si pentru faptul ca previne aparitia cancerului de prostata la barbati.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Vitamina A este un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi care pot afecta celulele sau tesuturile si care pot duce, in final, la aparitia cataractelor sau la lipsa alimentarii globului ocular cu sange. Un studiu facut in Statele Unite timp de 10 ani pe 50.000 de subiecti a revelat faptul ca persoanele care au avut o alimentatie ridicata in vitamina A au dezvoltat cu 40% mai putine sanse de a dobandi degenerari ale sistemului ocular.
In fine, fibrele din caise previn constipatia si ajuta la buna reglare a circuitului digestiv si ajuta in combaterea anemiei sau a rahitismului la copii.
Continut caloric: 51 la 100 de grame.
CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE
Caisele se consuma proaspete, in forma lor naturala, dupa ce sunt spalate in prealabil. Tot proaspete, caisele sunt un ingredient de baza pentru salatele racoritoare de fructe. Romanii nu obisnuiesc in alimentatia de zi cu zi sa include fructele in salatele verzi, insa e bine de stiut ca fructele se potrivesc foarte bine legumelor, mai ales in salate, asa ca nu va temeti sa taiati o caisa proaspata in felii marunte si sa o puneti intr-un bol de salata, alaturi de rosii, castraveti, ardei, ulei de masline si de branza.
Caisa este un aliment excelent pentru mai multe modalitati de conservare: astfel, caisele pot fi facute compot, nectar sau gem si dulceata, astfel incat ne putem bucura de gustul lor tot timpul anului. Caisele se consuma si uscate, ca stafidele, fiind o alternativa sanatoasa a gustarilor dintre mese. Gospodinele obisnuiesc sa puna caise, taiate pe jumatate, in mai multe tipuri de prajituri, briose sau torturi.
Va puteti apropia de aromele Estului Mijlociu daca veti folosi felii de caise uscate la mancaruri cu cane de pui facute la cuptor.
Mai tineti minte cand eram mici si spargeam samburii de caisa, pentru a ajunge la miezul acestora, unul gustos? E bine sa avem si acum acest obicei, fiindca samburele de caisa contine proteine si acid oleic, fiind aproape la fel de benefic precum migdalele.
Un foarte hranitor si revigorant suc natural poate fi obtinut prin presarea caiselor proaspete, acesta fiind util si pentru tonifierea pielii.
LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI CAISELE
Este indicat sa cumparati caisele care au o culoare portocalie puternica, si nu pe cele care sunt galbene sau chiar si mai deschise. Deasemenea, trebuie sa fie usor moi la atingere, si nu tari. Acasa, caisele pot fi tinute la temperatura camerei mai multe zile, daca mai necesita coacerea, sau la frigider, in cutia speciala de fructe si de legume.
Atentie: caisele uscate se obtin uneori prin expunerea la dioxid de sulf, asa ca persoanele care sunt sensibile la sulf sau sulfiti trebuie sa verifice, in cazul procurarii unui astfel de snack, ca au fost obtinute prin metode organice.
CONCLUZIE:
Asociate mereu cu piersicile, caisele mai sunt cunoscute si pentru proprietatile tonifiante pe care le aduc sistemului nervos. Deasemenea, uleiul obtinut din samburele de caisa este folosit in industria cosmetica, la fel ca si florile de cais. A venit vara, caisele vor inunda pietele, asa ca bucurati-va fara limite timp de cateva luni de acest dar al naturii.
1 Comentarii
caisa este socotita de multi maesti culinari ca fiind REGINA AROMELOR CA FRUCT ;ea putind fi cominata ca si marul atit cu fructele cit si cu legumele dar avind o aroma fff rafinata si fina .Din cite stiu eu este si apreciata terapeutic pt continutul in potasiu ca si bananele.