Cartoful

PROPRIETATILE DE BAZA
Dintre ingredientele sanatoase pentru organismul uman prezente in cartof putem enumera vitamina C (100 de grame asigura un sfert din necesarul zilnic), vitamina B6, cupru, potasiu sau mangan. Acum, legat de beneficiile pe care le poate aduce cartoful functiilor organismului, exista un potential de reducere a presiunii sanguine regasit de curand in urma mai multor cercetari. Vitamina B6 din cartof ajuta la formarea si regenerarea celulelor, protejeaza sistemul nervos si apara sistemul cardiovascular. Cartoful contribuie si la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza.

Calorii: 105 la 100 de grame de cartof copt

ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE


Cartofii pot fi cumparati din piete sau din magazine. Aveti grija mereu sa fie tari, sa nu aiba mici radacini formate. Daca ii cumparati la punga, verificati ca punga sa aiba gaurele care sa fi permis cartofilor sa respire. Nu va bucurati daca ii gasiti gata spalati: deobicei sunt mai scumpi si, foarte important, sunt lipsiti de  scutul propriu protector impotriva bacteriilor. Oricum ii veti spala acasa!

Acasa, cel mai bine ar fi sa pastrati cartofii la temperaturi de 8-10 grade Celsius si intr-un loc fara lumina. In nici un caz nu trebuie tinuti la soare, fiindca dezvolta o bacteria toxica, numita solanina. Nu ii tineti la frigider.

De asemenea, nu tineti cartofii langa ceapa, o greseala frecventa in bucatariile gospodinelor: se degradeaza reciproc. Cartofii maturi pot rezista in conditii optime maximum doua luni, in timp ce cartofii noi rezista la capacitatea maxima doar o saptamana.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Exista o multime de moduri in care pot fi gatiti cartofii. De multe ori insa, alegem cele mai nefericite optiuni, cum ar fi prajiti, facuti chipsuri sau gratinati alaturi de smantana sau cascaval. Gresit. Piureul natural din cartofi fierti, amestecat cu ulei de masline in loc de unt sau de lapte, este o sursa de energie foarte importanta. Cartofii fierti simplu sunt, asa cum se stie, parte componenta in multe diete. O gramada de tipuri de supe sau de ciorbe au la baza cartofii.

Apoi, salatele in care sunt inclusi cartofii sunt nenumarate, de la clasica salata orientala pana la salata Nicoise, una dintre cele mai cunoscute specialitati mediteraneene. In fine, cel mai sanatos mod de a consuma cartoful este ca acesta sa fie facut la aburi.

In majoritatea cazurilor, oamenii indeparteaza total coaja cartofului, insa aceasta este foarta bogata in fibre. Incercati sa spalati bine cartoful si sa folositi, asadar, si coaja lui.

Ponturi: dupa ce ati curatat cartofii si i-ati taiat bucatele, daca nu doriti sa-i pregatiti pe loc, tineti-i in apa calduta in care stoarceti cateva picaturi de lamaie; evitati sa taiati cartofii cu un cutit din otel sau sa ii gatiti in vase de fier sau de aluminiu.

INEDIT DESPRE CARTOF

- In Europa cartoful a fost introdus in anul 1536, asa ca daca mai cititi undeva ca Stefan cel Mare era mare consumator de cartofi, sa nu credeti, nici nu stia de existenta lor!

- Exista peste 5000 de tipuri de cartofi comestibili, grupate in 9 specii diferite intre ele prin forma, dimensiune, culoare sau gust;

- Rusia, Polonia, China, India si SUA sunt cei mai mari producatori, in timp ce la consumatori, din Europa, Marea Britanie, Irlanda, Belarus si Germania ocupa primele locuri;

- Cartoful se afla pe lista celor 12 alimente despre care se spune ca ar contine cele mai multe pesticide; in acest caz, daca va este teama de complicatii sau daca stiti ca nu aveti un ficat suficient de puternic, este bine sa evitati consumul de cartofi sau sa cumparati doar cartofi 100% organici;

- Dupa orez, grau si porumb, cartoful este cel mai popular produs crescut din pamant;

- Dupa analize care au durat zeci de ani de zile, s-a aflat ca zona de sud a statului Chile este prima din lume unde a aparut cartoful;

- 2008 a fost declarat, de catre Natiunie Unite, Anul International al Cartofului, gratie rolului extrem de important pe care il are acesta in procesul de alimentatie mondiala;

CONCLUZIE:

In ciuda continutului caloric ridicat, cartoful nu trebuie exclus de pe lista alimentelor care ne pot ajuta din punct de vedere dietetic.

Nu uitati: cartofii devin cu adevarat periculosi pentru organism (inclusiv in termeni de diete/moduri de a slabi) atunci cand sunt prajiti, imbogatiti cu smantana sau cascaval sau folositi in combinatie cu diferite tipuri de carne. Este un aliment permis persoanelor diabetice si care sunt predispuse la ingrasare.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
Aboneaza-te la RSS
4 Comentarii
  • POPA MARIANA LOREDANA
    1. POPA MARIANA LOREDANA 19.11.2008 18:13

    CHIAR NU AM STIUT ATITEA DESPRE CARTOFI.FOARTE INTERESANT.MULTUMESC.

  • adi
    2. adi 10.02.2009 17:15

    nu stiam asa multe despre cartof da mi-ar fi placut sa stiu de unde a aparut ci cine l-a adus in ruropa

  • osiyoh_rege
    3. osiyoh_rege 16.05.2009 15:54

    Multumesc pentru detalii nu stiam atatea despre cartofi dar asteptam sa aflu mai multe despre specii de cartofi Carol

  • Vizitator
    4. Vizitator 30.01.2010 10:56

    Nici eu nu ama stiut atatea despre cartof.Eu folosesc cartoful aproape la orice mancare.Totusi este adevarat ca zeama unui cartof consumata dimineata pe stomacul gol vindeca ulcerul?

Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare