Castane coapte

Am dat peste castane comestibile intr-un supermarket si nu am putut rezista tentatiei. Am cautat pe internet pentru voi si am aflat ca aceste minunate comori ale toamnei sunt o sursa importanta de vitamine si minerale si contin protide, calciu, fier, magneziu si potasiu. De asemena am aflat ca se numara printre putinele alimente care isi pastreaza proprietatile daca le prelucram termic.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Au si numeroase intrebuintari terapeutice asupra carora nu am competente sa ma pronunt dar va invit sa va informati pentru ca nu sunt de loc de neglijat. 

Datorita numeroaselor calitati pe care le au, castanele comestibile sunt frecvent gasite in unele diete. Ele au un continut foarte scazut de colesterol si au o functie importanta in reglarea digestiei. Din aceste motive, sunt o alegere perfecta pentru persoanele care vor sa isi pastreze silueta. 

 

 

Ce trebuie sa facem pentru a ne umple casa de miros de castane coapte? Nimic mai simplu. Cumparati castane. Cate doriti. 

Le crapati cu cutitul pe o parte. Atentie sa nu va taiati. Este necesar sa facem acest lucru pentru ca altfel vor exploda. Apa din castane, in contact cu temperatura inalta, va creste presiunea sub coaja si vor exploda! 

Le-am punti pe aragaz intr-o oala de tuci la foc mare. Le miscati din cand in cand cu o lingura de lemn sa se faca bine pe toate partile. Eu nu le-am tinut pe foc mai mult de 10 minute. Coaja trebuie sa se intareasca si sa devina casanta, iar crapaturile facute cu cutitul sa se deschida putin. 

In mod normal ele se coc pe jar in niste site metalice care se scutura periodic, dar cum eu nu am dispus de asa ceva, am improvizat. Si s-au copt perfect. Nu va pot descrie gustul, aroma si mirosul, tebuie sa incercati! Va doresc o toamna frumoasa si imbelsugata! 
 
100 de grame de castane coapte contin: 200 calorii, 3 gr proteine, 2 gr. lipide, 34 gr carbohidrati. 

Tips: daca le decojim si le maruntim, putem sa le aduagam in prajituri sau salate  

Pofta buna!

 


Tags:
castane
coapte
dulciuri dietetice
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
  • Ce legume si fructe sa nu ratezi in noiembrie Alimentatie

    Ce legume si fructe sa nu ratezi in noiembrie

    14.11.2013

    Piata in noiembrie este plina cu tot felul de fructe si legume, asadar fa-ti timp si mergi cat mai des la cumparaturi in piete si nu in supermarketuri. Luna noiembrie nu este inca o luna de iarna,...

    mai mult
  • Alimentele lunii noiembrie Sfatul zilei

    Alimentele lunii noiembrie

    01.11.2012

    Incepe ultima luna de toamna. Daca septembrie si octombrie ne-au rasfatat cu bogatia de legume si fructe, noiembrie este ceva mai sobru. Departe de a fi o luna saraca, noiembrie este luna in care...

    mai mult
  • Castane cu varza de Bruxelles Retete fara carne

    Castane cu varza de Bruxelles

    22.11.2011

    Castanele sunt in plin sezon. Varza de Bruxelles la fel. In piata am vazut si castane si varza de Bruxelles. Si mai mult, merg excelent impreuna. Castane cu varza de Buxelles este o delicioasa...

    mai mult
  • Top sase fructe de toamna Alimentatie

    Top sase fructe de toamna

    24.10.2011

    Un stil de viata sanatos inseamna sa consumi fructe si legume de sezon. Aceasta face util un top al fructelor de toamna, toate excelente surse de minerale si vitamine esentiale. Pentru o completa...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
6 Comentarii
  • Vizitator
    1. Vizitator 27.10.2009 20:41

    unde le gasesc?...am mancat o data aduse de cineva..si sunt super bune

  • Vizitator
    2. Vizitator 28.10.2009 18:12

    La piata gasesti

  • onutza
    3. onutza 27.11.2010 23:43

    sunt extrem de bune......trebuie sa le incercati.....eu am ramas uimita...

  • Nyklas
    4. Nyklas 26.12.2010 13:29

    Nu vreau sa fie ironie, insa eu, inca de cand eram student prin Cluj ('97-'02) - cumparam castane prajite pe strada, - la tarabe de colt de strada .... Sunt - extasy - >intr-un cuvant

  • Tarnovschi Daniela
    5. Tarnovschi Daniela 25.10.2013 12:38

    nu e recomandat sa facem castanele pe aragaz. Ele se fac in cuptor (e mai sigur si mai simplu, plus ca pot sa explodeze). Se crapa ca sa nu explodeze. se baga in cuptorul incins bine intr-o tava, la foc mare. se verifica dupa un timp, eventual se mai stropesc cu un pic de apa ca sa nu iasa uscate. cand sunt gata se pun intr-un vas de metal si se acopera cu un prosop pentru a se inmuia si a se decoji mai usor. dar cele mai bune ies cele coapte in jar, asa cum se fac toamna pe strazile din Cluj, Baia Mare etc. Miroase toata strada de iti lasa gura apa. (mancatoare inveterata de castane din Ardeal)

  • Aliona
    6. Aliona 16.10.2014 14:03

    se recomand la mamaele ce alapteaza?

Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare