Cati carbohidrati trebuie sa consumi zilnic?

Secrete 09.03.2017 Livia Caled
Ca si in cazul proteinelor, cantitatea de carbohidrati necesara zilnic difera de la persoana la persoana, in functie de metabolism, varsta, sex, stare de sanatate si nivelul de efort depus in activitatile de zi cu zi. In general, persoanele care fac mult sport sau au un serviciu extenuant trebuie sa consume o cantitate mai mare de carbohidrati. 
 
Potrivit medicilor si nutritionistilor, 45-65% din caloriile zilnice ale unei persoane trebuie sa vina din carbohidrati. O persoana care obisnuieste sa consume 2000 de calorii pe zi trebuie sa includa in aceste calorii 225-325 de grame de carbohidrati.
 
Corpul are nevoie de carbohidrati pentru energie, dezvoltarea muschilor si buna functionare a creierului, insa nu toti carbohidratii au aceeasi valoare nutritiva. Asadar, ai grija sa faci mereu diferenta intre carbohidratii buni si cei rai.
 
Care sunt carbohidratii rai pe care sa ii eviti? Toate produsele din faina alba, de la paine alba, fidea, taitei, paste, covrigei, pana la produse de patiserie, pizza si prajituri. Acestea nu sunt deloc nutritive, doar aduc o falsa senzatie de satietate si multe kilograme in plus. 
 
 
Alege pentru meniul tau carbohidrati naturali, acestia sunt plini de vitamine si minerale care iti vor asigura energia de care ai nevoie. Printre cei mai sanatosi carbohidrati pe care sa ii incluzi in meniul tau se numara cerealele integrale, paine integrala, pastele integrale, fructele, legumele, orezul brun, fasolea, lintea, mazarea, ovazul, nautul, bulgurul, cuscusul, quinoa, meiul, cartofii dulci s.a.
 
 
Care sunt riscurile la care te expui daca mananci prea des carbohidrati rafinati?
 
Deoarece carbohidratii rafinati au un indice glicemic destul de mare, ei predispun la boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate, ingrasare in zona taliei, constipatie si diverse alte probleme cu digestia, diverse tipuri de cancere, inclusiv cel pulmonar. 
 
De ce nu sunt recomandate dietele fara carbohidrati?
 
Carbohidratii sunt esentiali pentru buna functionare a organismului si, mai ales, pentru memorie si putere de concentrare. Scotand aceste alimente din meniul tau, nu faci decat sa iti privezi organismul de energie. Cele mai comune simptome ale lipsei de carbohidrati sunt oboseala, starea de ameteala si slabiciune, durerile de cap, constipatia. 
 
 
Sursa foto: morellifit.com.
 
Tags:
carbohidrati
necesarul zilnic de carbohidrati
carbohidrati buni
carbohidrati rai
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare