Ce riscam consumand carne de miel

Secrete 01.04.2010 Madalina Stama

Este adevarat ca un aspect important il reprezinta si procedeul de pregatire al acesteia. De exemplu este mult mai sanatos sa consumam carnea la gratar decat prajita, evitand astfel un aport prea mare de grasimi nesanatoase.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Numai ca aceste detalii nu le cunosc multe persoane si se supun unui real pericol. Oare cat de sanatos este sa mancam frecvent carne rosie? In niciun caz nu avem nimic de beneficiat de pe urma acesteia. Un real motiv este faptul ca ii asiguram organismului de fiecare data aceiasi nutrienti ceea ce nu este bine, diversificarea meniurilor este un principiu de baza din cadrul unei diete echilibrate. Cu alte cuvinte este sanatos sa mancam carne, daca stim cum sa o pregatim si mai ales cat sa servim. Totusi, pentru ca in ultima perioada s-a discutat foarte multe despre carnea rosie si aportul de grasimi nesanatoase, ne-am gandit sa acordam acest articol excesului de carne rosie si bolile asociate cu acesta. In ziua de azi multi nutritionisti asociaza consumul exagerat de carne rosie cu declansarea cancerului de colon.
Pana una-alta carnea rosie constituie un aliment nutritiv, sigur ca si parte componenta dintr-o dieta echilibrata.

 

Statiscile arata ca 89% dintre americani consuma carne de vita, 79% carne de porc si 54% carne de miel.
Insa, nutritionistii au avertizat consumatorii timp indelungat cu privire la consumul excesiv de carne rosie si mai ales sa se evite tipurile de carne grasa si procesata. Si pana la urma care este totusi adevarul?

 

Ce se intelege prin carne rosie?
Prin carne rosie ar trebui sa se inteleaga carne de: vita, miel, porc si vitel. Ideal este sa consume in cantitati mici. Se merge pe o idee gresita cum ca este nevoie sa mananci pana cand iti simti stomacul plin si nu sa-ti satisfaci foamea. Deci, trebuie sa mananci echilibrat atat cat iti este foame si sa nu abuzezi.
Culoarea rosie provine de la o proteina numita mioglobina care asigura cantitatea necesara de oxigen din muschii animalului. Carnea rosie este in mod normal bogata in grasimi, mult mai multe decat in cazul carnii albe. Dar, problema reala apare atunci cand se consuma carnuri procesate, cum ar fi: carnati, sunca, pate etc. Acestea pot sa contina multe grasimi saturate, despre  care se stie ca ridica riscul atacului de inima si infarctului.

 

Esti si tu supus riscului?
Daca ai nivelul prea mare de colesterol sau membrii ai familiei sufera de afectiuni ale inimii atunci ar fi cazul sa reduci consumul de carne rosie. Dar, noi studii intreprinse in Europa au scos la iveala faptul ca exista o corelatie intre consumul de carne rosie si declansarea cancerului la intestine. Riscul era mai mare pentru acele persoane care consuma in mod frecvent mai mult de 160 de grame de carne rosie sau carne procesata pe zi, comparativ cu acele persoane care servesc mai putin de 80 de grame de carne rosie pe saptamana. Suna exagerat de mult pana cand realizezi ca o portie de carnati la micul dejun, un sanvis cu sunca la pranz si o friptura mica la cina ating mai mult de 250 de grame.

 

Tags:
exces
carne rosie
grasimi saturate
cancer
pierderea vederii
carne de miel
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Vizitator
    1. Vizitator 02.04.2010 12:59

    http://www.aukro.ro/item982329600-gratar-electric-grill-george-foreman-dieta.html

  • Cristina
    2. Cristina 03.04.2010 13:36

    am renuntat la carne rosie acu 10 ani cand bunicului meu i s-a descoperit cancer la prostata; cauza , printre altele, exces de carne rosie (de porc, de altfel); stiam de mult de efectele ei nocive.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare