Ce stim si ce nu stim despre nuca de cocos?

Nuca de cocos creste in specia de palmier numita, Cocos nucifera, copac care creste in zonele foarte calduroase, cu precadere pe insule si in tari precum, India, Brazilia, Filipine, Sri Lanka, Indonezia, tari care sunt totodata si cei mai mari producatori si exportatori de nuci de cocos.

Cuvantul “coco”, care ii da numele, vine de la forma asemanatoare unui craniu, pe care o are aceast fruct si care era foarte des intalnit in limbajul portughezilor si spaniolilor secolului XVI.
 
Nuca de cocos este un fruct atat de apreciat intrucat multitudinea de intrebuintari ale acestui fruct, cu greu poate fi comparat cu versatilitatea vreunui alt fruct din lume.
 
Oricat de greu de crezut ar putea sa para, nuca de cocos poate fi folosita in proportie de 100% si nimic nu se arunca. Si asta pentru ca fiecare element al ei, poate fi utilizat cu succes pentru diverse intrebuintari, Pretul unei nuci de cocos este destul de mic, aproximativ 3 lei/ bucata, deci este un fruct foarte accesibil publicului larg si il puteti gasi in aproximativ toate supermarket-urile din Romania.
 
Cum si ce se consuma din nuca de cocos?
 
Apa de cocos
 
Aceasta se afla in interiorul fructului si este bogata in proteine, complexul de vitamine B si acid asorbic, fiind in acelasi timp foarte saraca in calorii, carbohidrati si zaharuri, deci ideala in curele de slabit.
 
Pulpa de cocos
 
Pulpa fructului este cea alba, din interiorul cojii, care se foloseste la prajituri, mancaruri, si pentru producerea uleiului/ untului de cocos care la randul sau are intrebuintari multiple (poate fi folosit pentru gatit, in tratamente cosmetice, ca emolient, cicatrizant, in curele de slabire, ca tratament in diferite afectiuni ale organismului.
Desi uleiul de cocos este o grasime saturata, acesta nu ingrasa, ci ajuta la pierderea in greutate, consumat regulat.
 
 
 
 
Coaja
 
In tarile producatoare de nuci de cocos, cojile sunt folosite ca materie prima pentru producerea carbunelui si pe post de combustibil alternativ. Coaja acestui fruct este foarte usor de recoltat, din zonele in care pulpa este folosita in mod curent la mancaruri. Aceste coji sunt adunate in containere speciale si transportate catre depozite speciale sau catre fabrici de carbune pe baza de coaja de cocos.
 
Fibrele 
 
Coaja nucii de cocos, este invelita in fibre care sunt trasformate, dupa recoltare in fibre textile, potrivite pentru producerea unui numar mare de articole casnice, cum ar fi covorase, papuci de casa, ghivece pentru flori, cosuri ornamentale, etc.
 
Compozitia nucii de cocos:
 
Calorii - 354
Grasimi - 33 g
Grasimi - saturate 30 g
Grasimi polinesaturate - 0.4 g
Grasimi monosaturate  - 1.4 g
Colesterol - 0
Sodiu - 20mg
Potasiu - 356 mg
Carbohidrati - 15 g
Fibre - 9 g
Zahar - 6 g
Proteina - 3.3 g
Vitamina C - 5%
Calciu - 1%
Vitamina C - 5%
Vitamina D - 0%
Vitamina B12 - 0 
Vitamina B6 - 5%
Fier - 13%
Magneziu - 8%
 
Laptele de cocos, bun pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza
 
Din nuca de cocos puteti prepara un lapte vegetal bogat in vitamine si potrivit pentru toti cei care sufera de intoleranta la lactoza. Reteta pentru acest lapte este foarte simpla: Amestecati intr-un blender pulpa de cocos cu apa calduta, si apoi strecurati toata compozitia printr-o panza foarte densa sau tifon si apoi depozitati laptele rezultat, intr-o sticla, la frigider. Laptele de cocos poate fi folosit ca ingredient de baza, in mancarurile asiatice.
 
 
Beneficii pentru sanatate ale consumului de nuca de cocos:
  • Imbunatateste absorbtia de nutrienti si vitamine si usureaza digestia
  • Stimuleaza secretia de insulina, fiind foarte util in ameliorarea simptomele cauzate de diabet
  • Lupta impotriva celulelor canceroase
  • Scade colesterolul rau si il creste pe cel bun (HDL)
  • Creste performanta sportiva, aducand un plus de energie in organism
  • Intareste sistemul imunitar, fiind antiviral, antibacterian, antifungic si antiparazitar.
  • Imbunatateste aspectul parului si al pielii fiind folosit atat ca tratament pentru scalp cat si ca ingredient in creme si masti cosmetice
  • Imbunatateste functiile glandei tiroide
  • Ajuta la slabit
  • Uleiul de cocos poate fi folosi ca protectie solara (are un factor de protectie UV de 4, ceea ce inseamna ca opreste 75% din radiatiile ultraviolete si este recomandat pentru expuneri foarte scurte la soare, oferind protectie pentru o perioada de doar 45 de minute de plaja.
  • Intareste rinichii si ii protejeaza de boli
 
surse: sunwarrior.com, wikipedia.org
surse foto: upload.wikimedia.org, livelargespendsmall.files.wordpress.com
 
Tags:
cocos calorii
nuca de cocos
dieta
lapte de cocos
coaja cocos
fibre cocos
pulpa cocos
proprietati nuca de cocos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare