Ce trebuie sa stii daca vrei sa alergi iarna

Daca te-ai incruntat cand ai citit titlul, cu siguranta ca te-ai intrebat de ce ai alerga totusi iarna? In primul rand, pentru ca vrei sa previi luarea in greutate. In lunile de iarna, metabolismul incetineste putin, salveaza energie si grasime si asa se explica acele kilograme in plus cu care iesi in primavara. 

In plus, specialistii spun ca temperatura optima pentru alergat este de 5 grade Celsius, adica exact cum a fost zilele astea, pentru ca nivelul de stres la care este supus corpul este foarte mic. Insa chiar daca este mai frig de atat, alergatul tot face bine. Probabil stii ca atunci cand ziua se micsoreaza si temperaturile scad, exista tendinta de a intra in depresie, iar alergatul este antidotul perfect.
 
In plus, iti vei intari imunitatea, iti  vei creste rezistenta la frig si, cel mai important aspect, zapada este mai prietenoasa cu articulatiile decat asfaltul. 
 
Asadar, daca esti hotarat sa alergi in parc, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi. 

Hidratarea este foarte importanta indiferent de sezon. Chiar daca nu transpiri la fel de mult ca vara, sa fii sigur ca si iarna pierzi apa si saruri. 
 
 
Hainele sunt foarte importante pentru ca trebuie sa te fereasca de frig si de umezeala, dar si sa evite supraincalzirea. Atunci cand te imbraci pentru alergat trebuie sa ai trei straturi, astfel incat sa dai jos sau sa mai adaugi in timpul alergarii. 
 
Primul strat trebuie sa fie din bumbac sau din poliester, al doilea, din lana sau tot din poliester, iar al treilea, cel exterior, trebuie sa nu permita trecerea vantului rece, dar sa lase umezeala sa se evapore. Tine cont ca trebuie sa te imbraci pentru o temperatura mai mare cu 10 grade decat cea pe care o arata termometrul ca sa eviti supraincalzirea din cauza caldurii emanate de corp. 
 
Incaltamintea este la fel de importanta ca imbracamintea, ca sa nu te alegi cu vreun os rupt in urma alergarii. Cauta pantofi speciali pentru teren denivelat sau alunecos, care sa nu permita umezelii si frigului sa intre. 
 
Accesoriile nu trebuie sa lipseasca dintr-un echipament complet de alergat iarna. Cagula iti va proteja fata, dar mai ales gura si nasul (da-te cu crema cu factor solar inainte), ochelarii iti apara ochii de reflexiile din zapada, sosetele trebuie sa fie in doua straturi (sintetic si lana), iar manusile pot fi fara groase, fara degete, sau chiar unele din panza. 
 
Tags:
zapada
iarna
alergat
jogging
sport
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare