Ciocolata in dieta

Ciocolata si cu atat mai mult ciocolata in dieta face parte din categoria alimentelor irezistibile. Nu stiu ce spun statisticile, dar sunt sigura ca numarul dependentilor de ciocolata este impresionant. Recunosc ca ma numar printre cei care nu pot rezista in fata unei bucati de ciocolata. Nicio dieta din lume nu m-ar putea face sa-mi refuz o bucata de ciocolata. Eu nu pot sa spun "bucatica de ciocolata". Ciocolata nu poate fi decat in bucati, nu in bucatele. In aceste conditii consider normal sa stiu totul despre ciocolata, despre cat de rau imi poate da peste cap dieta si, mai ales, daca ciocolata si dieta sunt sau nu compatibile.

In medie 100 de grame de ciocolata inseamna circa 500 de calorii. Este evident ca, daca respecti o dieta care urmareste scaderea in greutate, nu-ti poti permite decat cel mult un patratel de ciocolata, la doua zile o data. Exista insa solutii care imbina nevoia irezistibila de a manca ciocolata cu dieta, sustine Cuisine AZ

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In primul rand iata care sunt valorile calorice ale cicolatei si cat rau poate face ciocolata in dieta. De remercat este faptul ca diferentele sunt mici. Cele mai multe calorii le contine ciocolata cu lapte, 565 calorii. Urmeaza ciocolata alba, care are 540 calorii, ciocolata neagra cu 65% cacao, care are  520 calorii si cea cu 86% cacao care contine 565 calorii. Diferentele sunt date de concentratia de cacao si de cantitatea de zahar. Contribuie la stabilirea numarului de calorii si grasimile din cacao, lapte si cele adaugate.  Cine ar fi crezut, de exemplu, ca ciocolata neagra, cu 86% cacao, are mai multe calorii si mai multe grasimi decat o bucata de ciocolata cu lapte. Asta inseamna ca daca respecti o dieta cu putine grasimi, ciocolata cu lapte este de preferat, iar daca eviti carbohidratii, trebuie sa alegi variantele „negre” pentru ca, desi au mai multe grasimi, au mult mai putin zahar. 

Pentru ca fiecare detaliu este important, trebuie spus ca nici ciocolata fara zahar nu sta mai bine la capitolul calorii. Variantele de ciocolata light  nu sunt cu nimic mai „prietenoase” in general acestea ajungand la 450-470 de calorii in 100 de grame. Cea mai mare parte a caloriilor vine de la continutul mare de cacao si implicit de la continutul de grasimi. Partea buna este ca, daca producatorul foloseste grsimile naturale din cacao, acestea sunt sanatoase si benefice pentru organism. Toate acestea trebuie luate in cacul ca sa stii daca poti include sau nu ciocolata in dieta.

Cu toate acestea, indiferent de dieta, un patratel de ciocolata nu este o nenorocire. Atata vreme cat reusesti sa te feresti de excese. A te abtine complet este deseori mai rau decat a-ti satiface dependenta fata de ciocolata. Iata cateva trucuri de mare ajutor.

Doua patratele. Cumpara ciocolata in pachete mici. E mai usor de facut fata tentatiei, pentru ca de la doua patretele ajungi, aproape fara sa iti dai seama, la sase sau opt, ceea ce ce nu este deloc bine.

Un patratel de ciocolata are in medie 60 de calorii. Cateva calcule simple te ajuta sa-ti stabilesti doza zilnica. Cel mai bun moment pentru administrare este masa de dimineata sau prima gustrare. In felul acesta  te poti bucura de placerea de a manca ciocolata si in timpul dietei.  

Daca iti recunosti dependenta si admiti ca fara ciocolata nu se poate, stabileste-ti in functie de program un moment dedicat acestui rasfat. Ora fixa pentru ciocolata este o cale prin care iti educi organismul, iar asta este, de cele mai multe ori, suficient ca sa eviti excesele.

Dincolo de pacatele pe care le poarta, ciocolata ramane foarte buna pentru sanatate. Contine cantitati mari de magneziu, care este fundamental necesar sistemul nervos. Este bogata in vitaminele A, E si B, contine potasiu, fier si fosfor. Ciocolata contine serotonina cu proprietati euforice si o substanta comparabila cu cannabisul, respectiv tetrahidrocanabinol, care cu efecte benefice asupra celulei nervoase.

In concluzie, ciocolata in dieta nu trebuie exclusa, cu o singura conditie, o bruma de ratiune!

Tags:
Ciocolata in dieta
ciocolata
dieta pentru scaderea in greutate
calorii
zahar
grasimi
cacao
magneziu
vitamine
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare