Ciocolata

PROPRIETATILE DE BAZA

Ciocolata de buna calitate este considerata benefica pentru mai multe functii ale organismului uman, in primul rand pentru circulatia sangelui. Stimuleaza memoria, produce multi antioxidanti si previne cateva tipuri de cancer. Ciocolata neagra previne si afectiunile cardiace.

In fine, ciocolata este considerata si un eficace afrodisiac, stimuland hipotalamusul si crescand nivelul de serotonina din organismul uman. Foarte multi specialisti in chimie au acreditat ideea ca renumita “senzatie de bine” pe care un om o simte de nenumarate ori in viata se datoreaza, in foarte multe cazuri, si ciocolatei.


CELE MAI CUNOSCUTE TIPURI DE CIOCOLATA


Ciocolata cu lapte – este compusa din cacao (minimum 25%), praf de lapte, unt de cacao si lapte condensat.

Ciocolata alba – este compusa din zahar (55% minimum), unt de cacao (20% minimum) si lapte (14% minimum). Nu contine cacao.

Ciocolata neagra – este compusa doar din cacao (minimum 35%), unt de cacao si zahar. Nu contine deloc lapte sau praf de lapte.

Acestea sunt tipurile principale, recunoscute in toata lumea. Pe langa acestea, alte tipuri mai sunt cele pe baza de fructe, alte arome (vanilie, rom, caramel, menta) sau cu alune. Varietatea este insa, practic nelimitata. In Asia se produc chiar tipuri de ciocolata pe baza de ardei iute (in special in Coreea de Sud).


RISCURI DIN CAUZA CIOCOLATEI

Obezitatea este cea mai grava afectiune provocata de consumul masiv de ciocolata, care poate duce la un volum extrem de ridicat de calorii. Apoi, urmeaza bolile cardiovasculare dar si diabetul zaharat.

Studii recente au aratat ca ciocolata contine si un nivel ridicat de plumb, care poate fi toxic pentru organismul uman si foarte toxic pentru cel animale (este recomandat oricum sa nu se dea deloc ciocolata animalelor de casa).

In fine, ciocolata, consumata in acelasi timp cu laptele lichid, poate stimula dezvoltarea acneei, in special la adolescenti, insa acest lucru mai necesita si alte studii pentru a fi confirmat.


ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE


Un baton de ciocolata care nu contine cacao sau unt de cacao este o ciocolata falsa. Simplu. Daca tineti la sanatatea copiilor pe care ii aveti sau la propria sanatate, incercati ca E-urile adiacente ingredientelor de baza sa fie cat mai putine. Daca vreti cea mai sanatoasa ciocolata, alegeti ciocolata neagra, care poate ajunge si pana la 85 sau 90% continut de cacao.


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Ciocolata se consuma, in general, sub forma de tablete sau batoane. Crema de ciocolata este foarte folosita la prajituri. Ciocolata lichida este foarte apreciata in lumea occidentala, dar si in unele tari din Asia.


INEDIT DESPRE CIOCOLATA


- Stiati ca la inceput, ciocolata era mai degraba bauta decat mancata? Se intampla in Mexic, locul unde cresteau cei mai multi arbori de cacao, iar aztecii considerau ciocolata drept afodisiac, oferind-o si ca ofranda zeilor.

- Exploratorii spanioli au fost cei care au adus in Europa boabele de cacao, in urma expeditiilor in America.

- Lichiorul de ciocolata se face din boabele de cacao topite printr-un procedeu special, contine 55% unt de cacao si este considerat un bun aperitiv. Desi este lichior, nu contine deloc alcool.

- Forastero se numeste copacul care da peste 90% din productia mondiala de cacao (ciocolata).

- Criollo este arborele de cacao cel mai cautat de catre producatorii de ciocolata extrem de scumpa. De ce? Creste in plantatii reduse, iar aroma este considerate mai puternica decat a arborelui Forastero.

- In ciuda tehnologiilor actuale avansate, boabele de cacao se sorteaza manual prima oara, dupa aceea intrand in functiune masinile automate.

- Dupa ce a fost studiata ani de zile de catre specialisti in chimie, s-a ajuns la concluzia ca exista aproximativ 300 de substante chimice care compun ciocolata, printre care si cafeina.


CONCLUZIE:
Ciocolata poate duce in raiul culinar, ciocolata poate duce in iadul culinar. Nu e bine nici sa abuzati de ea, nici sa nu o consumati deloc. Cel mai bine e sa achizitionati mereu ciocolata de calitate, indiferent ca este neagra, cu lapte sau alba. Si nu uitati, trebuie sa aiba mereu in componenta cacao si unt de cacao, altfel va bateti joc complet de sanatatea dumneavoastra.
Tags:
ciocolata
cacao
unt de cacao
antioxidanti
afectiuni cardiace
memorie
Forastero
Criollo
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • choclate
    1. choclate 07.04.2009 20:43

    ciocolata produce oricarui adolescent acnee!!! eu de la varsta de 12 pana la varsta de 16 ani nu am avut cosuri .acestea apareau rareori doar atunci dupa ce consumam ciocolata.acum mananc mai des ciocolata si au inceput sa mi apara implicit si cosuri mult mai des si mai multe

  • alexander
    2. alexander 12.04.2009 17:23

    eu am citit un studiu unde zicea ca ciocolata este buna pt ten.si eu sunt de acceasi parere ca de la ciocolata e posibil sa-mi apara cosuri

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare