Confidentele unui nutritionist

Secrete 13.09.2010 Otilia Ignat

Nutritionistul Ellie Krieger unul dintre cei mai cunoscuti dieteticieni descrie 10 moduri simple, prin care oricine poate manca sanatos.

1.Nu sari peste micul dejun. Probabil ai auzit asta de sute de ori, dar Ellie Krieger spune ca acesta este "un obicei esential". Micul dejun trebuie sa contina cereale integrale, fructe si lactate degresate.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

2. De sezon. Daca stii care sunt fructele si legumele de sezon ai garantia ca alegi tot ceea ce este mai proaspat, nu imitatii venite de la mii de kilometri distanta. Si daca poftesti dupa produse din "extra sezon", Ellie iti recomanda sa alegi variantele congelate, fara sosuri, zahar sau grasimi adaugate.

3. Cumpara din locul potrivit. Cumpara produse de la producatorii particulari. O sa ai legume proaspete si fructe adevarate.

4. Nu manca pe fuga. Nu manca in picioare. Nu manca ceea ce se poate manca in picioare sau pe strada. Stai jos, mananca incet, mesteca bine si bucura-te de acest moment impreuna cu familia. Nu uita ca felul in care obisnuiesti sa mananci o sa fie copiat si de copiii tai.

5. Poti sa te rasfeti cu ceva plin de calorii, dar numai daca merita cu adevarat. „Mananca si savureaza”, spune Ellie, numai nu face din aceasta exceptie, o regula. Exceptiile de asta sunt exceptii, ca sa fie rare.

6. Condimenteaza! Mirodeniile si condimentele nu ingrasa. Toate sunt pline de antioxidanti, dau gust bun mancarii si te fac sa te saturi mai repede.

7. Mananca peste de doua ori pe saptamana. Pestele gras, ca tonul si somonul, blocheaza procesele inflamatorii si contin acizi omega 3, care combat cancerul.

8. Opreste-te cand esti satul. Nu esti obligat sa termini tot ce ai in farfurie, daca te-ai saturat. Daca cea mai copioasa masa este una de zece puncte, opreste-te din mancat cand ajungi la nivelul cinci sau sase.

9. Invata-i pe copii sa manance sanatos. Pregatiti impreuna cine lejere, smoothie-uri  din banane, lapte degesat, iaurt slab si germeni de grau.

10. Mancare colorata. Cu cat ai mai multe culori in farfurie, cu atat este mai bine. Mananca colorat in fiecare zi:  rosu (struguri, rosii si ardei), portocaliu (portocale, ardei si morcovi), verde (spanac, salata, broccoli si mere verzi), mov (vinete si afine), alb (conopida si cartofi).

Citeste aici alte sfaturi care te vor ajuta sa traiesti sanatos.

Tags:
alimentatie sanatoasa
condimente
mutritie sanatoasa
micul dejun
peste gras
omega 3
legume
fructe
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare