Consuma prune pentru o digestie usoara!

Secrete 09.07.2009 Madalina Stama

Coacazele sunt o sursa excelenta de antioxidanti. Dar, vestea buna e ca, prunele sunt si ele bogate in antioxidanti. Majoritatea oamenilor consuma putine coacaze la o masa (micul dejun). In timp ce, poti consuma o pruna intreaga si sa simti beneficiile aduse sanatatii de toti nutrienti regasiti in fruct. Cantitatea de nutrienti si respectiv de fitonutrienti (care ajuta in preveniera afectiunilor) este echivalenta sau mai mare decat cea regasita in coacaze. Cercetatorii au demonstrat ca fitonutrientii din prune pot inhiba dezvoltarea cancerului la san.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Credeai ca aici se termina lista beneficiilor consumului de prune? In niciun caz! Iata cateva dintre acestea: previne constipatia, curata intestinele, mentine inima sanatoasa, mentine constant nivelul de zahar din sange, previne aparitia ridurilor (ca si semn al imbatranirii) si ajuta digestia. Prunele contin: fibre, potasiu, vitamina A, calciu, magneziu, fier, minerale si vitamina C. Dupa cum poti vedea sunt adevarate minuni ale naturii. Dar nu este tot, prunele sunt sarace in grasimi si nu contin calorii. Nu-i grozav?

 

Sunt ideale ca si gustari la birou sau cand esti ocupat si nu prea ai timp sa mananci. Prunele uscate sunt si ele la fel de gustoase si nutritive. Toti nutrientii din prunele proaspete le vei gasi si in cele confiate. Exista foarte mici diferente intre cele doua tipuri. Cu toate acestea, prunele uscate contin mai multi antioxidanti decat cele proaspete. Un alt mare avantaj al prunelor uscate il constituie usurinta cu care se pastreaza.

 

Le poti pune intr-o punga si cand ti se face foame la serviu sa gusti cate putin din ele.
In plus este bine stiut faptul ca fructele uscate reduc durerile de stomac. Dar daca pui mult accent pe felul in care arati si nu-ti permiti sa incalci regulile dietei, afla ca prunele uscate sunt mult mai dulci decat cele proaspete si contin ceva mai multe calorii. Asa ca, nu exagera cu portia de prune confiate!

 

Te supara stomacul? Consuma prune! Potrivit medicilor, prunele uscate contin trei ingredienti care previn constipatia. Prunele contin deopotriva fibre solubile si insolubile. Fibrele insolubile colecteaza cantitati mari de apa, usurand astfel eliminarea resturilor de mancare din colon,  prin excretie. In plus, fibrele din prune micsoreaza nivelul de colesterol. Aceste fructe-minune contin un tip de zahar numit sorbitol. Sorbitolul, la fel ca si fibrele, colecteaza apa din corp si usureaza eliminarea resturilor de mancare, prevenind constipatia.

 

Si nu in ultimul rand prunele contin o substanta numita dihidroxifenil isatin, care stimuleaza intestinele, determinand contractiile intestinale. Ceea ce ajuta digestia. Daca aciditatea gastrica te supara ai acum ocazia de a descoperi beneficiile consumului de prune. Asa cum spuneam, prunele sunt laxative si diuretice naturale.

 

Tags:
prune
digestie
laxativ
diuretic
fibre
constipatie
nutrienti
fitonutrienti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare