Cum cultivi avocado in apartament, dintr-un sambure

Avocado este atat de sanatos, incat ar trebui sa il consumi zilnic, numai ca te impiedica pretul nu foarte accesibil. Iti oferim o varianta mai ieftina: sa-ti cultivi chiar la tine in apartament o planta de avocado

Poate ca nu te-ai fi gandit pana acum ca ai putea sa ai copacelul tau de avocado, dar cum beneficiile sale sunt foarte multe, trebuie macar sa incerci. Si nici macar nu este atat de greu precum iti imaginezi. 
 
Exista doua proceduri prin care iti poti cultiva un avocado: prin germinare in apa si prin garminarea in pamant. In ambele cazuri, ai nevoie de un ingredient secret: rabdarea
 

Germinarea in apa 

 
Taie avocado in doua cu un cutit, dar cu mare grija sa nu tai si samburele sau sa indepartezi pielita maro care are rol de protectie. Spala bine samburele, apoi, dupa ce ai stabilit care e partea de sus si partea de jos (sus ar trebui sa fie mai ingust, usor alungit), introdu 3 scobitori cam la mijlocul samburelui. Acestea vor avea rol de schelet. 
 
Pune samburele de avocado jumatate scufundat intr-un pahar cu apa, la lumina soarelui. Schimba apa din doua in doua zile, pentru a preveni aparitia mucegaiului, a bacteriilor si aparitia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei de avocado.

 
Acum urmeaza partea cu rabdarea. Dupa 2, 3 sau chiar 8 saptamani, avocado tau va incolti. Mai intai, partea de sus a semintei se va usca si se va forma o fisura, iar pielita exterioara maro va cadea. Fisura se va extinde pana in partea de jos si prin crapatura o sa apara o mica radacina. 
 
Radacina trebuie sa stea in continuare in apa, apoi la un moment dat o sa apara si un vlastar. Cand atinge inaltimea de 15 centimetri, muta-l intr-un vas cu diametrul de 26 de centimetri, intr-un sol bogat in humus, cu jumatatea superioara a samburelui iesita afara. 
 
Tine ghiveciul la lumina, dar nu in bataia directa a razelor soarelui. 
 

Germinarea direct in pamant 

 
Intr-un ghiveci cu pamant de flori, amestecat in cantitati egale cu cernoziom (pamant de camp tip Baragan), 10% nisip si 10% pamant de foioase (din padure). Urmeaza procedeul de mai sus de scoatere a samburelui si pentru ca acesta nu incolteste intotdeauna, poti sa pui in acelasi ghiveci mai multi. Ii vei scoate ulterior pe cei neroditori. 
 
Asaza samburele cu partea ascutita in sus, care va ramane 10 milimetri peste sol. Stropeste din cand in cand pamantul si ai grija ca acesta sa fie mereu umed. Si aici trebuie rabdare: incolteste dupa 3-4 luni, iar uneori chiar mai mult.
 
 

 

Bine de stiut 

  • Arborele de avocado rodeste dupa 4 - 6 ani, asa ca pana atunci poti sa-l consideri planta decorativa care iti da oxigen.  
     
  • Planta nu rezista la temperaturi de sub 10 grade Celsius.  
     
  • Este indicat sa cresti mai multi copacei de avocado pentru ca le place socializarea. Glumim. Pentru polenizare, evident. 

Gasesti aici si aici cateva retete ingenioase cu avocado!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Foto: flickr.com

Tags:
avocado
ghiveci
planta
omega 3
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare