Cum i-a unit glutenul pe Novak Djokovic, Jennifer Aniston si Miley Cirus

Glutenul, aceasta proteina care da elasticitatea si lejeritate painii bune a devenit brusc inamicul numarul unu al francezilor. O substanta acuzata de toate relele – si mai ales de cele ale stomacului.

Le Nouvel Observateur scrie ca glutenul este cel care-i face pe francezi sa-si petreaca viata la toaleta. Si nu doar atat: glutenul e legat de acnee, psoriazis si chiar schizofrenie in opinia unor presupusi specialisti ai chestiunii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Pe scurt, a evita glutenul inseamna sa supravietuiesti. Si teoria isi are ambasadorii ei : un campion de tenis, Novak Djokovic, o actrita, Jennifer Aniston, o cantareata, Miley Cyrus. Pentru maniacii mancatului « curat » e de ajuns iar convertitii au devenit prozeli?i. « E ca o noua religie », spune una dintre persoanele citate de Nouvel Observateur. 20 la suta dintre pacientii care merg la unul dintre medicii citati de revista franceza nu mai mananca deloc gluten.

« No gluten » a devenit si un fel de a agata noi clienti. Pentru moment fenomenul este foarte vizibil mai ales la Paris. Restaurante, cofetarii, brutarii de renume, ceainarii, doua hoteluri de lux, Plaza Athanee si Meurice, toti afiseaza « no glu », cuvantul de ordine al acestei mode noi.

Si totusi, care este adevarul ?

Trebuie precizat aici ca proteina glutenului este periculoasa pentru cei care manifesta o intoleranta la ea. Doar ei trebuie sa urmeze un regim foarte strict. Problema este ca, in momentul in care renunti sa mananci paste si paine, nu scapi doar de gluten, te lipsesti si de unele lucruri care-ti pot fi esentiale in echilibrul alimentar.

In finalul anchetei sale, revista franceza reaminteste ca periodic anumite alimente sunt puse in cauza. Acum a venit randul glutenului. Alimente aratate cu degetul in trecut au revenit insa la moda. Dintre alimentele reabilitate amintim grasimile si in particular untul, produs ce figura nu demult pe coperta revistei Time, ca un adevarat star !
 

Tags:
Cum i-a unit glutenul pe Novak Djokovic
Jennifer Aniston si Miley Cirus
gluten
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare