Cum iti influenteaza luna plina organismul

Facebookul a fost plin ieri de poze cu "super luna", iar presa i-a acordat acesteia toata atentia. Am vrut sa aflam daca intr-adevar luna are efecte asupra corpului uman. Dupa mai multa documentare, iata ce am aflat. 

"Super Luna" reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina/ Luna noua cu pozitia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre, explica Mediafax
 
Unii medici au atras atentia chiar ca super luna poate cauza cefalee, tulburari de somn sau ale apetitului, dar si cresterea riscului suicidar prin accentuarea fricii si anxietatii. 
 
Intr-adevar, studiile arata ca luna plina poate perturba somnul si poate afecta calitatea acestuia. Cercetatorii elvetieni au studiat 30 de voluntari care au dormit intr-un laborator, fara sa stie in ce faza este luna. Oamenii de stiinta le-au monitorizat activitatea cerebrala, miscarile globului ocular si au masurat secretiile hormonale, iar rezultatele au dus la concluzia potrivit careia calitatea somnului se schimba odata cu ciclurile lunii. 
 
 
Un articol in care au fost redate partile importante din acest studiu a fost publicat in revista Current Biology si, potrivit acestuia, in noptile cu luna plina activitatea cerebrala asociata cu faza profunda a somnului scade cu 30%, oamenii dorm cu 20 de minute mai putin si au nevoie de cinci minute in plus pentru a adormi. 
 
Oamenii de stiinta au aratat ca in noptile cu luna plina concentratia de melatonina, hormonul responsabil de ciclurile veghe-somn, era cea mai mica, iar voluntarii au afirmat ca somnul lor nu a avut o calitate prea buna. 
 
Tinand cont de faptul ca luna plina determina ciclul mareelor, nu este de mirare ca influenteaza si organismul uman, care contine 80% apa. Asadar, pe langa o calitate nu prea buna a somnului, luna plina mai produce cateva schimbari in organismul tau:
  • dilata vasele de sange, ceea ce accentueaza simptomele sindromului premenstrual, adica mareste senzatia de tensiune in sani si de balonare abdominala
  • determina dilatarea tuturor vaselor si capilarelor sangvine, ceea ce inseamna ca mai multe vitamine si minerale hranesc firul de par, care capata un aspect sanatos si lucios
  • imbunatateste circulatia, ceea ce va determina un drenaj mai bun al ficatului
Tags:
luna plina
super luna
somn
insomnie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare