Cum ne influenteaza sanatatea melamina din alimente

Secrete 18.03.2009 dietetik

Ce este
Melamina este o chimicala sintetica, des utilizata in industria mai ales in productia de rasine, spume, produse de curatat, pesticide si ingrasaminte. Dupa cum bine se observa este o substanta toxica si nu este permisa in industria alimentara.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

De ce este melamina periculoasa pentru sanatate?
Studiile realizate pe animale au aratat ca, expunerea la un nivel mic de melamina nu a produs efecte toxice vizibile. Insa, expunerea la cantitati mari de melamina sau expunerea la doze mici de melamina impreuna cu alte chimicale au cauzat probleme ale tractului urinar la animale. Prin acestea ne referim la: tractul urinar, pietre la rinichi si insuficienta renala. Expunerea animalelor la doze mari de melamina pentru mult timp (chiar ani de zile) a fost asociata cu o boala necrutatoare, cancerul vezicii urinare. Statele Unite ale Americii nu permit utilizarea melaminei ca ingredient in produsele alimentare. 


Majoritatea rapoartelor au avut ca subiect melamina din produsele alimentare precum si  problemele de sanatate semnalate in urma consumului respectivelor produse. Asociatia Alimentara din SUA si Administratia Medicamentelor lucreaza impreuna la nivel local, de stat pentru a asigura siguranta aprovizionarii cu alimente in America, verificand importul produselor cu ingredienti derivati din lapte cum ar fi: bomboane, deserturi si bauturi.


Pe 6 octombrie 2008 Administratia pentru Medicamente a realizat teste pe produse pe baza de lapte importate din China scotand la iveala contaminarea acestora cu melamina.

 

Dat fiind faptul ca cei mici au sistemul de imunitate neputincios in fata bolilor, o cantaminare a produselor alimentare (in special laptele) cu melamina ar putea fi fatala. Un alt motiv pentru care cei mici prezinta riscul de declansare a unor afectiuni ar fi faptul ca laptele, un produs alimentar inclus in lista celor contaminate, este un aliment de baza in alimentatia acestora. Si atunci cei mici consuma mult mai mult lapte contaminat cu melamina decat cei mari, care includ in meniu o varietate de alimente.

 

Ce trebuie sa faci in caz de contaminare cu melamina


Daca ai consumat produse alimentare suspecte a caror tara de provienenta este China ar trebui sa consulti un medic daca tu sau copilul tau prezentati urmatoarele simptome: durere de stomac, senzatie de voma, febra, iritabilitate sau nevoia exagerata de a plange, particule in urina, dureri la urinare, scaderea fluxului urinar, transpiratia mainilor, fetei sau picioarelor.


Daca esti gravida si ai ingerat produse alimentare contaminate cu melamina sau alaptezi in timp ce consumi aceste produse, inceteaza sa le mai consumi. Efectele asupra fatului sunt necunoscute. Melamina este retinuta in corpul uman doar pentru cateva zile. 


Efectele asupra rinichilor copiilor din China care au consumat produse alimentare contaminate cu melamina se datoreaza aportului mare al acestora, dar si a concentratiei ridicate de melamina.

 

Tags:
melamina
alimente
insuficienta renala
pietre la rinichi
afectiuni ale rinichilor
lapte
produse lactate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare