Cum sa masori corect portiile cu mana

Stiu sigur ca ti se intampla frecvent sa calculezi din ochi ingredintele dintr-o reteta, iar portiile ti le faci tot asa. Ca sa nu te mai intrebi ce ai gresit, cand urci pe cantar, te invatam cum sa-ti calculezi portiile cu mana. 

Cercetarile recente arata ca portiile de la restaurante s-au dublat in ultimii 20 de ani, asa ca nu e de mirare daca si acasa facem la fel. Aceste portii au insa efecte devastatoare asupra organismului si, bineinteles, asupra psihicului. 
 
Chiar daca nu vrei sa slabesti, ci doar sa mananci sanatos si echilibrat, masurarea portilor cu mana iti va fi de mare ajutor, astfel inca sa nu mananci nici prea mult, dar nici insuficient. 
 
"Pune-ti unt pe painea prajita, dar tine cont de faptul ca o lingurita de unt (cat sa ungi un strat subtire) are 37 de calorii, dar o lingura (adica un strat generos) inseamna de trei ori mai multe calorii", au explicat Martin si Marion Shirran, terapeuti americani, autorii cartii 
„Banda Gastrica Mentala“.
 
Acestia mai spun ca dressingul unei salate ar trebui sa contina mai mult otet decat ulei. O lingurita de ulei are 45 de calorii, in vreme ce o lingura de ulei poate sa aduca si 135 de calorii. Acea lingura de ulei in plus pe zi poate sa duca la acumularea a nici mai mult, nici mai putin de 6 kilograme in decurs de un an, spun specialistii.
 

 

Cum sa-ti masori portiile perfect

  • O portie de carne nu trebuie sa depaseasca dimensiunea palmei (fara a lua in calcul si degetele).
      
  • O portie de carbohidrati, cum sunt pastele, de exemplu, nu trebuie sa fie mai mare decat un pumn strans sau o minge de tenis 
     
  • O portie de unt este de maximum un varf de deget.   
     
  • O portie de branza trebuie sa aiba maximum doua degete.   
     
  • O clatita nu trebuie sa fie mai mare decat un CD, potrivit nutritionistei americane Kathleen Zelman.   
     
  • O portie de maioneza trebuie sa nu fie mai mare decat un jeton de poker.   
     
  • O portie de ciocolata nu trebuie sa depaseasca in dimensiuni cutia de ata dentara.
     
  • O portie de unt de arahide trebuie sa fie cat o minge de ping pong 
     
  • Un cartof mediu inseamna unul de dimensiunea unui mouse obisnuit 
     
  • Doua portii de inghetata inseamna un pumn inchis, deci pentru a afla o portie, imparte in doua aceasta cantitate.

    Vezi inca un ghid pentru masurarea portiilor!

Foto: Hepta, Daily Mail.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
portie
mancare
masa
calorii
silueta
grasime
slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare